Iz Novega mesta 105 ton odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, nazaj reciklirani izdelki

Dogodek je gostila Komunala Novo mesto, ena ključnih partnerjev komunalnega snovnega kroga. Zbrane je nagovoril direktor mag. Gregor Klemenčič.

V Novem mestu so obeležili tri leta delovanja prvega projekta krožnega gospodarstva v lokalni skupnosti: zapiranja komunalnega snovnega kroga kartonske embalaže za mleko in sokove. V obdobju od 2015 in 2018 so namreč namensko predelali 105 ton odpadne kartonske embalaže za mleko, sokove in ostala tekoča živila (KEMSO), ki so jo zbrali pod okriljem Komunale Novo mesto.

Zbrana embalaža je bila poslana v recikliranje v podjetje Lucart kot surovina za izdelavo papirnatih higienskih izdelkov in podajalnikov zanje.

Ti izdelki so se vrnili lokalno okolje: uporabljajo jih lokalne institucije na istem območju, kjer so to embalažo tudi zbrali. Za izdelavo enake količine higienskega papirja iz primarne celuloze,bi bilo treba posekati v povprečju 2.200 m2 gozda. Sočasno so za 68 ton znižali tudi emisije CO2.

Projekt so obeležili s slovesnim dogodkom, na katerem so podelili priznanja vsem vključenim občinam ter osmim ustanovam, ki so sodelovale v pilotnem projektu.

Mag. Gregor Klemenčič, direktor Komunale Novo mesto je pri tem dejal: “Občine so vzpostavile komunalni snovni krog, ki je vzdržen in učinkovit primer krožnega gospodarstva v lokalni skupnosti, ki prinaša prihranke in s katerim ohranjajo les kot dragoceni primarni naravni vir. Temelj za to je ločeno zbiranje odpadne embalaže, pri čemer so se prebivalci in prebivalke na našem območju resnično izkazali.”

Niko Kumar, direktor podjetja Valtex in idejni oče komunalnega snovnega kroga, je nato opisal začetek. Povedal je, da v času, ko so začeli s projektom na območju Komunale Novo mesto, takšnega primera krožnega gospodarstva oz. zapiranja snovnih tokov v Sloveniji še ni bilo. “Pravzaprav zanj še nismo slišali. Zato je dejstvo, da smo pred tremi leti – kljub jasni opredelitvi vlog in dogovora med partnerji o procesu in načinu sodelovanja – sprejeli pogumno, inovativno, pa tudi malce tvegano odločitev. Nismo vedeli, kakšni bodo dejanski rezultati. Bistven je bil odziv prebivalcev. Zato smo na skupni dosežek resnično ponosni,” je poudaril.

Pohvala v Davosu

Projekt je v Davosu med številnimi prijavami podjetij, institucij, mest in regij z vsega sveta od Svetovnega gospodarskega foruma prejel posebno pohvalo – HIGHLY COMMENDED – v kategoriji najboljši vladni, mestni oziroma regionalni projekt krožnega gospodarstva.

Novomeški primer prionirski projekt in referenčni projekt dobre prakse

Inovativni model recikliranja kartonske embalaže za mleko in sokove so razvili v italijanskem podjetju Lucart. Na slovesnosti v novomeški Komunali je bil navzoč tudi Tommaso de Luca, direktor korporativnega komuniciranja, je o novomeškem projektu povedal: “Smo mednarodno podjetje in eden največjih evropskih proizvajalcev higienskega papirja. Zapiranje komunalnega snovnega kroga odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove Novo mesto pa je tudi za nas pionirski projekt in referenčni primer dobre prakse. Kot podjetje s trajnostno  vizijo si prizadevamo, da bodo inovativni praksi osmih slovenskih občin sledili tudi v drugih državah.”

Na odlično slovensko-italijansko sodelovanje je opozoril poseben gost dogodka, italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo. Poudaril je, da italijansko veleposlaništvo vseskozi podpira projekt. Nazadnje so ga predstavili februarja letos v Rimu. Pri tem je izpostavil tudi širši pogled: “Prihodnost proizvodnega sektorja je v njeni sposobnosti recikliranja, zmanjševanja odvisnosti od primarnih surovin in zmanjševanja tako materialnih kot energetskih odpadkov. To je stališče Evropske unije, ki ga podpirajo uspešna podjetja, ki delujejo v ekosistemu krožnega gospodarstva.” Čestital je vsem akterjem in jim zaželel nadaljnje uspešno uresničevanje poslovnega modela, ki v interesu vseh prebivalcev povezuje gospodarsko rast in okoljsko spoštovanje.

Dogodka so se udeležili številni gosti (od leve proti desni): direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič, Nives Nared iz Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje in prostor, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo, vodja ICE na Veleposlaništvu Republike Italije za gospodarsko promocijo Serenella Marzoli, direktor korporativnega komuniciranja v podjetju Lucart Tommaso De Luca in direktor podjetja Valtex Niko Kumar.
Partnerji komunalnega snovnega kroga Novo mesto, ki uspešno deluje že četrto leto (od leve proti desni): direktor korporativnega komuniciranja v podjetju Lucart Tommaso De Luca, italijanski veleposlanik v Sloveniji Paolo Trichilo, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, direktor podjetja Valtex Niko Kumar in direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič.

foto: Andrej Križ

A. L.