Inšpekcija kmetiji Možgan odvzela povsem lepo rejene krave; je bil inšpekcijski postopek zlorabljen?

Slika odvzete črede, za katero bi zelo težko rekli, da je bila zanemarjena. Slika: Družina Možgan.

Nenavadna novica prihaja iz vasi v bližini Krškega. Tam je veterinarska inšpektorica v sredo kmetiji Možgan brez vsakršnega opozorila odvzela 24 glav govedi. Po uradnih pojasnilih naj bi bile živali zanemarjene, čeprav je iz slik sodeč razvidno, da bi o tem zelo težko govorili. Pri odvzemu je sodelovala tudi borka za pravico živali, ki se očitno pozna z inšpektorico.

 

Kaj konkretno je rejec zagrešil, v inšpekcijskem zapisniku o odvzemu ne piše, prav tako ne, koliko živali je bilo odvzetih, kar je sila nenavadno.

Lastnik kmetije Rudi Možgan je za Dnevnik povedal, da je zaradi dogajanja v šoku in da jim inšpektorica ni dala možnosti, da bi popravili, če je bilo kar koli narobe. “Po navadi inšpektor najprej opozori, izda ureditveno odločbo, zdaj pa so kar prišli in na odprtem pašniku, velikem tri hektarje, na silo naložili vseh 24 glav živine,” je dejal. Zanikal je, da so bile živali shirane, je pa res, da so bile blatne, saj se je na mestu, kjer čakajo na priboljšek in kjer se napajajo, naredilo blato, je povedal.

“V tem vremensko zelo neugodnem letu se borimo s hudournikom, zato prikolice s krmo prestavljamo meter po meter, da so živali, ki so od rojstva ves čas na paši, čim bolj na suhem. Ne redimo jih zato, da bi jih mučili. Sin je nameraval po novem letu postati mladi prevzemnik kmetije, toda zdaj je njena prihodnost uničena,” je povedal.

“Te živali so v dobri kondiciji. Samo počešeš jih in jih prodaš naprej. Čreda je vredna okoli 50.000 evrov. Ko so vdrli na moje posestvo in začeli nalagati, sem bil v službi. Navzoč sem bil le zadnjo uro. Inšpektorica bi morala živali identificirati in v zapisniku navesti, koliko in katere je odvzela. A ni naredila niti tega,” je povedal. Ker odvzem dojemajo kot krajo, so na policijo vložili ovadbo.

V upravi za varno hrano so bili z informacijami o odvzemu živali za časopis zelo skopi. “Goveda so bila ograjena na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča. Živali so bile prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane,” so navedli.

Po navedbah uprave je inšpekcija v preteklosti na kmetiji že vodila inšpekcijski postopek. Ker je ugotovila nepravilnosti, je izdala ureditveno odločbo, ob kontrolnem pregledu pa so bile nepravilnosti odpravljene. Tokrat je inšpektorica očitno ukrepala brez poprejšnjega opozorila, navaja Dnevnik.

Zanimivo je, da je pri odvzemu sodelovala tudi predsednica Društva za zaščito konj Natalija Nedeljko. Ta je inšpektorico, ki je izvedla odvzem, gre za inšpektorico Danušo Štiglic, nedolgo tega premierju Robertu Golobu predlagala, naj jo vlada imenuje za generalno direktorico uprave. Golob jo je poleti res želel postaviti na čelo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, vendar je zaradi revolta v veterinarskih vrstah misel na to (za zdaj) opustil, piše Dnevnik.

Je bil torej inšpekcijski postopek, izveden brez opozorila in ob silni površnosti, zlorabljen zaradi očitnega poznanstva med člani Društva za zaščito konj in inšpektorico?

Pripis:

Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj, nam je sporočila, da pri odvzemu ni sodelovala, niti ni bila prisotna, kar lahko potrdita inšpektorica (Danuša Štiglic) in Policija, ki je bila pri odvzemu prisotna.

….

Je pa iz navedb v Dnevniku razvidno, da je bila pri inšpekcijskem odvzemu goveda na Možganovi kmetiji “ves čas navzoča tudi Valerija Podgornik iz istega društva, torej Društva za zaščito konj”. Navzočnost policije pa še preverjamo.

A. V.