Predsednica države pomilostila že tretjega tihotapca nezakonitih migrantov

Predsednica države Nataša Pirc Musar je z ukazom ponovno pomilostila tujca, ki je bil obsojen zaradi tihotapljenja nezakonitih migrantov, izhaja iz objave v zadnjem Uradnem listu RS. To je že najmanj tretja pomilostitev tihotapcev v zadnjih mesecih. Petletni mandat je nastopila 23. decembra 2022.

Tokrat je Pirc Musarjeva pomilostila Ozgurja Dogana, letnik 1977, s pomilostitvijo mu je odpuščen izgon iz države.

Pirc Musarjeva je s tem odpravila odločitev po sodbi Okrožnega sodišča na Ptuju z dne 11. julija 2022.

To ni bila prva pomilostitev predsednice države. Že maja, nekaj mesecev po imenovanju, je pomilostila dva obsojena tihotapca, tujca. Pri tem je navedla, da ju je pomilostila zato, ker “se ji je zdela kazen pretirana”. Pomilostila je Valeriija Arakcheieva in Nemanjo Kuzmanovića. Prvemu (Ukrajincu) je s pomilostitvijo odpustila izvršitev zaporne kazni po sodbi koprskega sodišča z dne 4. januarja 2021. Kuzmanoviću iz Srbije pa je kazen, dosojeno na ptujskem okrožnem sodišču z dne 14. marca 2022 znižala za 6 mesecev. (vir)

Kazen je bila v vseh treh primerih izrečena v zakonitem razponu, kazni za tihotapljenje migrantov je Slovenija zvišala po navodilih Komisije EU, zdaj pa jih Pirc Musarjeva samovoljno razglaša za pretirane in dokazuje,  da je nad zakonom.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je za medije opozoril, da bi morala “majhna država kot je Slovenija močno paziti, koga pomilosti oz. koga izpusti iz zapora predčasno”. Če je ta iz sveta kriminala, korupcije pa je to nesprejemljivo. Opozoril je, da na ravno na tem področju obstaja izjemno močna organizirana sposobna tihotapska mreža, ki služi velike denarja na račun ljudi. Izrazi je tudi začudenje, kako sploh pridejo tovrstni predlogi za pomilostitev v roke predsednice. “Verjetno jih pripravijo lobisti, ki imajo dobre zveze z državnim aparatom,” je dodal.

Odzivi na družbenih omrežjih na pomilostitve tihotapcev ljudi, nezakonitih migrantov, so izredno negativni.

Vir: Omrežje X
A. L.