HSE tarča kibernetskega napada, generalni direktor odpotoval na večerjo v London

Robert Golob in Tomaž Štokelj (vir: montaža Demokracije, splet)

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je bil že v noči iz srede na četrtek tarča obsežnega kibernetskega napada, ta se je ponovil včeraj ponoči, uporabljen je bil virus, ki je zaklenil datoteke. Povedano drugače, računalniški sistem HSE se je sesul, nastala je panika.

Po navedbah naših virov na HSE za to obtožujejo drug drugega.

Kljub temu pa to ni zmotilo Tomaža Štoklja, generalnega direktorja HSE in prijatelja Roberta Goloba, da ne bi včeraj (v petek), po navedbah portala Siol.net odpotoval v London in se udeležil tamkajšnje tradicionalne božično-gala večerje, ki jo je organizirala Britansko-slovenska gospodarska zbornica.

Poleg Štoklja sta se gala večerje v Londonu udeležila med drugim tudi Danijel Levičar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, in finančni minister Klemen Boštjančič (vsi iz Gibanja Svoboda). Poleg njih pa še Dejan Paravan, generalni direktor družbe Gen energija.

Štokelj je mesto generalnega direktorja HSE nastopil pred dobrim letom dni (8. novembra 2022), svojo poklicno pot je začel v Soških elektrarnah Nova Gorica. Pred imenovanjem za vodilnega v HSE je bil kot direktor strateškega upravljanja portfeljev zaposlen v državnem podjetju Gen-I, ki ga je, kot vemo, vodil Robert Golob.

Pri imenovanju Štoklja za generalnega direktorja HSE pa so v Financah opozarjali tudi na nepotizem. Razkrili so, da je bil Štokelj poročna priča Roberta Goloba, ko je stopal v zakon z Jano Nemec Golob, s katero imata tri otroke. V času vodenja vlade pa si je Golob, kot kaže, izbral starleto.

HSE je sicer največja slovenska elektroenergetska družba ter največji proizvajalec in trgovec z elektriko na veleprodajnem trgu. Vlada Roberta Goloba pa jim je lani odobrila  800 milijonov evrov državnih poroštev.

M. D.