Golobovi bodo ob južni meji postavili kontejnerje, za prevoze že več kot milijon evrov

Migrantski center Krnjak na Hrvaškem, buldožerji so že "v akciji". (vir: portal hrvatska-danas, screenshot RTL)

V ponedeljek zjutraj se je v Donjem Dolu, v Karlovški županiji, na območju občine Krnjak, v stari vojašnici, nedaleč od državne meje s Slovenijo, začela gradnja velikega migrantskega centra. Prvi migranti bodo v center vstopili že oktobra. Skozi migrantski center bo šlo vsak dan do 500 migrantov. Kar pomeni, da gre za prehodni center, ti migranti bodo pot nadaljevali v Slovenijo.

Najbližja vstopna točka jim bo državna meja na območju Bele krajine, kamor se nezakoniti migranti počasi, a zanesljivo, že premikajo.

Črnomaljska podžupanja mag. Maja Kocjan pa je v teh dneh za naš portal povedala, da v Občini Črnomelj in Civilni iniciativi Bela krajina z zaskrbljenostjo spremljajo, kaj se dogaja na področju migracijske politike. “Če bodo nezakoniti prehodi prešli preko našega območja, bomo zagotovo ukrepali.”

Hrvaški minister Davor Božinović je krajane, ki migrantskemu centru na tem območju nasprotujejo, obvestil, da gre zgolj za začasno rešitev. Dodal je: “Hrvaška je doslej uspela nadzorovati migrante. Nikoli ni pristala, da bi postala hotspot (vroča točka) za migrante. S svojim načinom upravljanja smo doslej to uspeli in to bomo uspeli tudi v prihodnje.” vir 

Na večji sprejem nezakonitih migrantov se pripravlja tudi slovenska vlada. Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je v tem tednu objavil dve javni naročili. Po enem išče izvajalce za pranje perila za potrebe nastanjenih v kapacitetah urada za obdobje enega leta.

Z razpisom, ki so ga objavili v četrtek, 21. septembra 2023, pa iščejo bivalne in sanitarne kontejnerje. Iščejo do 50 kontejnerjev, dolžine 6 m x 2,4 m širine in 2,6 m višine), toplotno izolirane, z ogrevanjem, jeklene in pograde. Nadalje iščejo še WC in tuš kontejnerje ter zbiralnik fekalij. Postavili jih bodo predvidoma do 160 km iz Ljubljane, po potrebi jih bodo premeščali. To pomeni, da ne gre za kontejnerje, ki bi jih morebiti postavili ob ljubljanskem azilnem domu, kot so poročali nekateri, pač pa ob (južni) meji. (razpis)

Spomnimo. Ministrstvo za notranje zadeve je že v začetku leta objavilo javno naročilo za prevoze migrantov, prevoznik jim je moral zagotoviti 3 do 5 avtobusov in 2 kombija, 24 ur dnevno. Iz naročila je bilo razvidno, da bo najpogosteje začetna lokacija Bela krajina ali Ilirska Bistrica, končna pa Ljubljana. Vir 

Izbrano je bilo avtobusno podjetje Nomago, podatki Erarja kažejo, da jim je ministrstvo doslej plačalo skupno že 1,18 milijona evrov. Zgolj avgusta 2023 so jim za prevoz nakazali 156.081 evrov, v septembru pa že 57.346 evrov.

J. M.