Migranti: Za prevoz pol milijona evrov, načrti za iskanje novih nastanitev

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Zdajšnja vladna koalicija nadaljuje tam, kjer je Šarčeva končala. V tem tednu so izvedli več kadrovskih menjav na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji. Hkrati je vlada sprejela načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe migrantov, kot nadgradnjo načrtov iz 2015 in 2018, ko so bile v igri nove nastanitve širom po Sloveniji. Tudi v Črnomlju. 

Podpisali so pogodbo za šestmesečni prevoz migrantov iz Bele krajine in Ilirske Bistrice v Ljubljano. Podatkov o prijetih migrantih v letu 2023 še ni objavljenih.

Med večjim kadrovskim cunamijem, ki so ga Golobovi opravili v tem tednu na ministrstvu za notranje zadeve in policije, je tudi zamenjava direktorja Direktorata za migracije v ministrstvu. Razrešili so Natašo Potočnik in imenovali Mateja Torkarja, ki je v času Poklukarjevega ministrovanja vodil službo za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje (pravzaprav je bil tam od 2015 do 2020), v času Cerarjeve in Šarčeve vlade.

Hkrati je vlada na četrtkovi seji sprejela tudi načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za azil ali vlagateljev namere ter za izvajanje postopkov azila. (KN_3.docx)

Iz gradiva je razvidno, da nadgrajujejo načrt iz leta 2015 in nato 2018. To pa so bila leta, ko se je Slovenija soočala z velikimi nezakonitimi migrantskimi valovi in pritiski, povezanimi z njimi. Iskali so tudi dodatne namestitve za nezakonite migrante. Spomnimo zgolj na proteste v Črnomlju, leta 2018, povezano s tem.

No, v novem načrtu navajajo natančno to. “Ponovna nadgradnja je potrebna zaradi prilagoditve aktualnim razmeram in potrebam na področju mednarodne zaščite. Slovenija se namreč spoprijema z velikim številom nastanjenih vlagateljev namere, njihovo število je večje, kot je število nastanjenih prosilcev za mednarodno zaščito« (azil), je zapisano v načrtu. Ponovno bodo iskali nove nastanitve, saj Azilni dom na Viču, izpostavi na Kotnikovi v Ljubljani in v Logatcu že zdaj pokajo po šivih.

Prevoz migrantov za 500.000 evrov 

Ministrstvo za notranje zadeve pa je v četrtek, 23. februarja, objavilo tudi pogodbo za prevoz nezakonitih migrantov. Pogodbo so sklenili s podjetjem Nomago. Trajanje pogodbe je od 16. januarja do 16. julija 2023. Vrednost pogodbe je 500.000 evrov. (Uradni list RS)

Iz pogodbe je razvidno, da bo naročanje prevozov potekalo neprekinjeno 24 ur na dan, 7 dni v letu, na relacijah iz slovenskih mejnih prehodov s sosednjo Hrvaško ali drugih krajev ob meji “v smeri sprejemnih in nastanitvenih centrov po Sloveniji”. “Glede na trenutno stanje bi bila najpogosteje začetna lokacija Bela krajina ali Ilirska Bistrica, končna pa Ljubljana.”

Dnevno: 3 do 5 avtobusov in 2 kombija

Nomago bo moral prevoze migrantov izvajati prednostno, dnevno oz. ob vsakem naročilu mora zagotavljati najmanj 2 do 3 avtobuse z najmanj 20 do 30 sedeži ter 1 do 2 avtobusa, ki imata 50 ali več sedežev. Dnevno mora zagotavljati tudi 2 kombinirana vozila (kombija) za prevoz potnikov. Vsa vozila morajo biti brezhibna, čista in nepoškodovana.

Podatkov o izsledenih in prijetih migrantih v januarju 2023 še vedno ni

Ob vsem tem ministrstvo za notranje zadeve še vedno ni objavilo poročila o nedovoljenih migracijah za januar 2023. Zdi se celo, da teh poročil vlada ne namerava več niti objavljati.

Dnevno sicer še objavljajo število “obravnavanih” oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško, kot navajajo, vendar pa se tudi tu postavlja vprašanje, kaj je zajeto v teh številkah.

Kaj nam torej pripravljajo v Golobovi vladi to pomlad in v začetku poletja?

Vir: Uradni list RS, enaročanje

J. M.