Dr. Milan Zver: Evropska komisija naj se opredeli o politični kadrovski čistki na RTV Slovenija

Dr. Milan Zver

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje v zvezi z zadnjimi dogajanjem na javni Radioteleviziji Slovenija, ki sta ga sopodpisala tudi evropska poslanca Romana Tomc in Franc Bogovič. Poslanci v poslanskem vprašanju pozivajo Evropsko komisijo naj se opredeli o politični kadrovski čistki na RTVS.

Celotno poslansko vprašanje za Evropsko komisijo se glasi:

V javnem zavodu RTV Slovenija so bili nedavno iz svojih funkcij odstranjeni vsi, ki ideološko niso blizu ekstremni levici in aktualni oblasti. V imenu depolitizacije, ki je pravzaprav popolna politizacija, so bili tako odstranjeni: generalni direktor RTV, direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevno informativnega programa, urednik spletnega portala, odstranjuje se tudi voditelje dnevnoinformativnih oddaj.

Ukinjajo se oddaje, ki kritično obravnavajo delo aktualne vlade. Napoveduje pa se tudi ukinitev oddaj, v katerih se razkrivajo zločini totalitarnih režimov, predvsem komunizma.

Vse omenjeno je izjemno problematično tudi v luči dejstva, da si Evropska komisija (EK) z evropskim aktom o svobodi medijev prizadeva za pluralizacijo, demokratizacijo in omogočanje delovanja medijev brez političnega vmešavanja.

  1. Ali bo EK pridobila informacije o dogajanju na javnem zavodu RTV Slovenija, kjer se kot merilo

ustreznosti za zasedbo uredniških ter drugih položajev izpostavlja predvsem podpora aktualni oblasti?

  1. S katerimi ukrepi bo EK zagotovila pluralnost in neodvisnost v nacionalnih javnih zavodih v posamičnih državah članicah?
  1. Na kakšen način bo EK spremljala ukrepe za zaščito uredniške neodvisnosti?

M. D.