Golob zagotovil, da ne bo novih davkov, uro pozneje napovedal nove obdavčitve

Vlada za svoje delo še naprej nima legitimnosti.

Premier Robert Golob je v torek gostil posvet vodij parlamentarnih strank, po katerem je za medije povedal, da vlada ne načrtuje novih davkov. A že uro pozneje so po skupni seji strateškega sveta za prehrano in strateškega sveta za zdravstvo, ki se ga je udeležil tudi Golob, napovedali, da bo vlada uvedla višje davke na sladke pijače, tobačne izdelke in alkohol.

 

Golobova vlada je sicer v enem letu in pol vladanja preprečila zniževanje davčnih obremenitev plač, ki jih je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše, hkrati pa za plače uvedla dodatne davčne obremenitve. Po izračunih novinarjev Dela, se bo obremenitev povprečne plače v prihodnjih treh letih zvišala za tri odstotne točke. Vse to ob dejstvu, da so plače v Sloveniji že zdaj med najbolj obdavčenimi v EU.

Dodatno breme prinašajo novi prispevki. Vlada je preoblikovala dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvedla nov prispevek za zdravstveno zavarovanje, ki bo prihodnje leto znašal 35 evrov, nato pa se bo letno usklajeval. Pričakovati je, da bo prva uskladitev prinesla vsaj okoli 20-odstotno zvišanje prispevka.

Leta 2025 bodo plače obremenjene še z novim prispevkom za dolgotrajno oskrbo. Po prvotnem predlogu bi morala država sredstva za dolgotrajno oskrbo zagotoviti iz proračuna, vlada Roberta Goloba pa je to breme prenesla na plače zaposlenih. Prispevek bo znašal dva odstotka bruto plače, polovico bodo prinesle nižje neto plače, druga polovica povečuje strošek dela. Skupen vpliv že sprejetih obremenitev plač bo v treh letih zvišal obremenitev stroška dela pri povprečni plači za več kot tri odstotne točke, so izračunali.

Obdavčitev plač po letih. Vir: Delo.

Država je v zadnjem letu bolj obdavčila tudi potrošnjo. Trošarine na pogonska goriva so se zvišale za okoli tretjino. Trošarine na bencin so najvišje po letu 2020, trošarine na dizelsko gorivo pa so, ob izločitvi štirih kratkotrajnih skokov, med najvišjimi v zgodovini.

Nove davke prinaša tudi zakon o obnovi, ki je v postopku sprejemanja. Najbolj boleče za slovensko gospodarstvo je predvideno zvišanje davka na dohodek podjetij z zdajšnjih 19 odstotkov na 22, pri čemer naj bi to zvišanje trajalo pet let. S tem vlada meče dodaten pesek v motor gospodarstva, ki je edino, ki polni državni proračun.

A. V.