Milan Krek: “Minister Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!”

Zdravnik dr. Milan Krek (vir: arhiv)

“Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, ki sem dokazano nepolitični kader in ki sem bil na položaj direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) postavljen prek javnega razpisa, da odstopim kot direktor. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor – in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil,” je za Portal Plus razkril dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Krek je razkril, da Danijel Bešič Loredan pravega razloga za njegovo zamenjavo ne zna navesti. “Ponavlja, da pač ne bova mogla delati skupaj,” je dejal. V enem od telefonskih pogovorov pa mu je povedal, da to od njega zahteva predsednik vlade Robert Golob.

“Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor – in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil,” je še povedal Krek ter dodal, da se Bešič Loredan v javnosti sicer spretno izmika, govori, da on nima ničesar pri tem, govori puhlice in daje prazne obljube ljudem.

“Ko sem vprašal Loredana, ali razume, da je zdravnik, mi je odvrnil, da je on sedaj politik. A zdaj vidite, kako majhen korak je med zdravnikom upornikom in politikom? Upam, da bo Danijel vsaj ob koncih tedna, ko bo delal kot zdravnik, res zdravnik in da ne bo v svoji narcisoidni pozi pozabil tudi na to, ko bo držal v roki skalpel,” je zapisal Krek.

Kdo naj bi vodil NIJZ? SD!

Vlada je v svet zavoda NIJZ imenovala kar štiri člane SD. Nekateri so tudi člani strokovnega sveta za zdravstvo v stranki SD pod vodstvom Branka Gabrovca. Kot takšen je tudi šef nekaterih članov zdravstvenega sveta za zdravje v stranki SD, med drugim tudi Milene Kramar Zupan, direktorice SB Novo mesto.

Prav Gabrovec pa naj bi bil zdaj izbira Roberta Goloba in njegove skupine za direktorja NIJZ. Glede na sestavo strokovnega sveta je vse odločeno še pred razpisom. Krek opozarja: “Smrdi po politični korupciji in zastavlja se vprašanje, ali bo kdo pogledal te rabote!”

“Novi minister za zdravje je skratka v nekaj dneh že popolnoma spolitiziral NIJZ, kar je seveda proti mojim stališčem, ko vedno trdim, da se nacionalnega inštituta ne sme politizirati. Vedno sem bil proti temu in tudi zdaj sem proti, kajti mi nismo politični organ, ampak strokovni,” pravi Krek in poudarja, da je rešitev samo depolitizacija inštituta, ki omogoča stroki, da deluje neodvisno. “To smo dokazali v zadnjih dveh letih,” je zapisal.

“Odgovornost bo prevalil na druge, on pa bo izginil iz sistema”

Dodal je, da se pritiski ministra za zdravje ne ustavijo samo pri zahtevi po njegovem odstopu, grozi mu namreč, da ga bo razrešil svet zavoda. “Torej tisti svet, v katerem ima večino stranka SD – torej politično nastavljen svet,” pove Krek.

“Gospodu ministru verjamem, da me bodo masakrirali na seji sveta zavoda, iskali napakice, zakaj moram odstopiti. In kot mi pravi minister, to ne bo lepo’. Tudi kasneje ne bo lepo, samo potem bo minister breme odgovornosti prevalil na druge, on pa bo izginil iz sistema,” je dejal.

Milan Krek, sedanji direktor NIJZ, ni član nobene politične stranke, kljub temu Robert Golob trdi, da je politično nastavljen. Branko Gabrovec, bodoči direktor NIJZ, je vidni politik stranke SD, za Goloba strokovnjak? Res depolitizacija sistema, ni kaj!

Ni edini, ki ga silijo k odstopu

Krek je še razkril, da ni edini, ki ga silijo k odstopu. “Tudi od drugih javnih zavodov s področja zdravstva dobivam informacije, da kličejo vodilne in jim kar po telefonu ukazujejo, naj odstopijo. Neverjetno! A ker sem že dovolj star, da imam nekaj zgodovinskega spomina, vam lahko zaupam, da je natančno tako, po istem kopitu včasih delovala Komunistična partija: povsod je imela svoje nastavljence, ki so poročali na Centralni komite, direktorji so bili lahko samo njihovi člani, razen redkih izjem,” je še zapisal Krek.

Vir 

M. D.