V kratkem času vodenja vlade štirje postopki KPK zoper Roberta Goloba

Robert Golob (vir: arhiv)

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ima na mizi že najmanj četrti primer preverjanja Roberta Goloba in z njim povezanega korupcijskega tveganja. V enem primeru so mu že izdali opomin (zamuda pri prijavi premoženja), v enem primeru so že uvedli preiskavo (Bobnar), za enega od primerov (Gallup) stvari javno niso znane, četrti primer pa je prijava zaradi podjetja Star Solar.

Zadnji primer prijave KPK je povezan z Golobovim lastništvom v elektro podjetju Star Solar, z odprtima dvema bančnima računoma (v Sloveniji in Italiji), kjer je bil Golob po doslej znanem vse do oktobra lani tudi tihi lastnik podjetja, ki je bilo sicer napisano na soprogo Jano.

Stoodstotni lastnik podjetja Star Solar je Golob sicer uradno postal 20. oktobra 2023, pred tem je bilo podjetje v lasti njegove soproge Jane Nemec Golob, za direktorico podjetja sta zakonca (nekdanja ali pa tudi ne?) že 12. julija 2023 imenovala maturantko, hči Luno Golob, ko je ta zaključila izobraževanje na Škofijski gimnaziji v Vipavi. V podjetju Star Solar pa je še vedno zaposlena le ena oseba, po navedbah novinarja Bojana Požarja na omrežju X je to Jana Nemec Golob, od državne družbe Borzen pa so doslej prejeli več kot 2,1 milijona evrov.

Golob je kot funkcionar moral lastništvo podjetja Star Solar, ki posluje predvsem z državo, v roku 30 dni prijaviti KPK, iz doslej znanih podatkov pa naj bi lastništvo prijavil pozneje kot v 30 dneh in že s tem kršil zakon.

Po medijskih razkritjih o tem lastništvu v zadnjih dneh je KPK v petek, 5. januarja 2024, prejela prijavo, kjer bodo preučili korupcijska tveganja. V KPK tako niso sprejeli še nobene odločitve, to lahko traja leto ali več, v Gibanju Svoboda in vladi naklonjenih (podrejenih) medijih pa so nas nemudoma začeli prepričevati, da je vse po pravilih, skratka, da je vse v redu.

Nekateri se sklicujejo tudi na to, da je Golob že pred tem KPK prijavil, da za Star Solar veljajo omejitve poslovanja, vendar le s Kabinetom predsednika Vlade RS. Prijavi sta bili dve, za čas od 1. 6. 2022 do 16. novembra 2023 in nato še od 16. novembra 2023 dalje.

Dejstvo pa je, da KPK na svoji spletni strani objavi zgolj podatke o omejitvah, ki jim jih sporočijo funkcionarji. Kar pa ne pomeni, da so navedbe pravilne. Zato so zdaj na potezi v KPK, da bodo stvari preučili. Kakšne so možnosti, da bodo Goloba kaznovali in v kolikšnem času, če bodo ugotovili kršitve, pa je trenutno težko napovedati. Glede na trenutno delovanje KPK je slednje odvisno (na žalost) od želja globoke države.

Dosednji postopki KPK zoper Roberta Goloba kot predsednika vlade

1. KPK je 26. oktobra 2022 ugotovila, da je premier Robert Golob kršil določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ustrezno dopolnjen popis premoženjskega stanja je namreč KPK poslal šele po preteku zakonsko določenega roka, zato mu je protikorupcijska komisija izrekla pisno opozorilo.

2. Nadalje je KPK presojala Golobovo vlogo pri promociji družbe Gallup (vir). Gre za ameriško analitsko in svetovalno družbo Gallup.com, ki je na svoji spletni strani objavila posnetek pogovora z Golobom. Ta je v posnetku hvalil rezultate uporabe testov Gallup, ki so jih uporabljali že v Gen-I, nato pa je te teste stranka Gibanje Svoboda uporabila tudi pri testiranju vseh svojih 41 poslancev. Po dostopnih podatkih je vsak od njih moral za to plačati, po nekaterih navedbah po 67 evrov. Gallupovi mednarodni predstavniki so predsednika vlade Roberta Goloba pred meseci tudi obiskali (vir), Golob pa teh stikov kot lobističnih ni prijavil KPK. Rezultati KPK po dostopnih podatkih javno niso znani.

3. KPK je nato prejela tudi prijavo Tatjane Bobnar glede njegovega domnevnega vmešavanja v delo policije. Predhodni preizkus prijave so uvedli 25. julija 2023. Nato pa so 3. novembra 2023 objavili odločitev o uvedbe preiskave sumov političnih pritiskov na Bobnarjevo. Rezultatov preiskave še ni.

Prijava v primeru podjetja Star Solar zoper Roberta Goloba je že četrta v njegovem kratkem času vodenja vlade. Mandat je nastopil 1. junija 2022. Rešitev pa tudi še ni nobenih.

Robert Golob je KPK prijavil omejitve poslovanja zgolj s Kabinetom predsednika vlade, kar še ne pomeni, da so podatki tudi pravilni.

Vir: Erar, omejitve poslovanja, kot jih je prijavil Robert Golob

M. D.