Denarna socialna pomoč: Se sploh še splača delati?

(vir: pixabay.com)

Odhajajoča vladajoča koalicija v odstopu je tik pred zdajci in na hitro odločila, da se bo denarna socialna pomoč povečala za 30 odstotkov, iz 297 na 385 evrov mesečno. Vendar pa bo to veljalo le od 1. junija do 31. decembra 2018. OD 1. 1. 2019 pa bo vse spet po starem.

Ker denarja za dodatna izplačila v veljavnem proračunu za leto 2018 ni zagotovljenega, bodo tega zagotovili s postavke, načrtovane za obnavljanje cest, ki ga je že tako premalo. S postavke za obnovo cesto bodo vzeli okoli 50 milijonov evrov.

Ukrep levice, ki povrh vsega velja le nekaj mesecev, vmes pa so kar dvojne volitve – državnozborske in lokalne, med večino ni naletel na odobravanja. To potrjujejo zapisi na različnih družbenih omrežjih, pa tudi opozorila prebivalstva v neposrednih pogovorih. Mnogi opozarjajo, da se v času pred volitvami že tako sprejema vse preveč nespametnih zakonov, vladajoči pa so imeli v zadnjih skoraj štirih letih dovolj časa za sprejem sistemskih rešitev, med drugim tudi za zmanjšanje revščine, pa tega niso storili.

Zdaj pa gre zgolj za kupovanje volilnih glasov in predvolilno kupčkanje.

Denarna socialna pomoč je trenutno 297 evrov. Od leta 2011 se je zvišala za dve tretjini, medtem ko so se cene življenjskih potrebščin dvignile za 8,5 odstotka. Povprečna pokojnina ob koncu leta 2017 pa je bila celo za 5 evrov nižja od pokojnine ob koncu leta 2011.

Po dostopnih podatkih je konec leta 2017 denarno socialno pomoč prejemalo 51.200 oseb. Med brezposelnimi prejemniki socialne pomoči jih je polovica mlajših od 40 let. Denarno socialno pomoč prejemajo tudi številni prišleki v državo.

Ob vsem tem je treba vedeti tudi to, da prejemanje denarne socialne pomoči vpliva tudi na višino drugih prejemkov, tako otroškega dodatka, subvencije vrtca, kosila, malice in najemnine. Prejemniki denarne pomoči tako plačujejo bistveno manj kot ostali ali pa nič. Nadalje so brezposelni upravičeni tudi do oprostitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Minimalne in povprečne plače v Sloveniji se v zadnjih letih niso bistveno zviševale, pokojnine pa so se v zadnjih 9 letih (po letu 2008) v povprečju zvišale za vsega 17 evrov ali manj kot 2 evra letno.

Številni opozarjajo, da tolikšna rast višine denarne pomoči negativno vpliva tudi na motivacijo za iskanje zaposlitve. Razvrednoti tudi delo zaposlenih. Pri tem pa vsi opozarjajo, da so tudi pri prejemnikih denarne socialne pomoči takšni, ki so do tega res upravičeni in te pomoči potrebni, vendar pa je treba posameznike obravnavati individualno, kar je naloga centrov za socialno delo.

  • Po novem bo družina, kjer starša nista zaposlena in prejemata denarno socialno pomoč, ter imata dva otroka v vrtcu in šoli, dobila 1.104 evre mesečno.
  • Dva starša, ki delata in prejemata minimalno plačo, ki je dobrih 600 evrov neto mesečno, pa bosta prejela 1.334 evrov.

Razlika je 230 evrov mesečno. Se za to sploh splača delati? Se, ker bo po 1. januarju 2019 spet vse drugače. Delo pa je tudi vrednota, ki jo slovenski državljani še vedno zelo cenimo in spoštujemo.

A. L.