Migranti: Stvari se v zadnjih dneh stopnjujejo, kaj se dogaja?

Fotografija je simbolična.

Najprej je 19. aprila pred novinarje stopila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je govorila o novi migracijski poti čez BiH v Slovenijo in o tem, da se migracijska slika poslabšuje. Štiri dni kasneje, 23. aprila, je v Zagreb in Beograd odpotoval državni sekretar Boštjan Šefic ter nato povedal, da se na Balkanu nahaja 50.000 migrantov, ki želijo v EU. Dan kasneje je PU Novo mesto izdala sporočilo občanom ob meji. 26. aprila je Šefic odšel še v Črnomelj in se tam sestal le z nekaterimi. Kaj se dogaja, trenutno ni povsem jasno.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je že 19. aprila na novinarski konferenci po seji vlade povedala, ni nobena skrivnost, da se odpira nova migracijska pot čez Bosno, migracijska slika pa se poslabšuje. Po podatkih Europola se je namreč odprla nova migracijska pot iz Grčije, prek Albanije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine (BiH) na Hrvaško, nato pa v Slovenijo, saj je sosednja Madžarska za ilegalne oz. nezakonite prehode svoje meje skoraj neprodušno zaprla.

Pri tem ima veliko vlogo tudi vreme, zato “v toplejših mesecih pričakujejo, da bodo migranti v porastu, kar se že vidi tudi na terenu”, je povedala ministrica in dodala, da je “policija pripravljena, tudi načrti so izdelani”. Napovedala je, da bodo migranti “zadevali celotno državo, Slovenija pa bo na preizkušnji“.

Opozorila je še na organizirane kriminalne združbe, povezane z migranti in dejala, da je policija učinkovita pri tem.

Šefic nato v Zagreb in Beograd

Nato je 23. aprila v Zagreb in nato 24. aprila v Beograd odpotoval Boštjan Šefic, državni sekretar na notranjem ministrstvu, kjer se je v Zagrebu sestal s hrvaškim državnim sekretarjem Robertom Kopalom, v Beogradu pa s kolegom s srbskega notranjega ministrstva Milosavom Miličkovićem. Po pogovorih je tudi Šefic potrdil vzpostavitev nove balkanske poti iz Grčije, preko Albanije, Črne gore, Kosova, BiH in Hrvaške v Slovenijo.

Tudi Šefic je govoril o organiziranih kriminalnih skupinah, ki obvladujejo nezakonite migracije, nekateri mediji na Balkanu pa poročajo o znesku 5000 evrov, ki jih ti zahtevajo od migranta kot plačilo, da ga prepeljejo preko meje.

Na poti 50.000 migrantov

Šefic je še dejal, “da se v celotni regiji Zahodnega Balkana, vključno z Grčijo, nahaja migracijski potencial, ki šteje približno 50.000 ljudi”. Po njegovih besedah vsi zaznavajo, da so se migracijski tokovi okrepili, število migrantov pa se je povečalo. V ponedeljek je tako v Sloveniji število ilegalnih migrantov, ki so prišli od 1. januarja letos v državo, preseglo tisoč, kar je okoli 300-odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poudaril je, da gre za število, ki ga še obvladajo in da niso potrebni kakšni posebni ukrepi. Novo pa je to, da jih je okoli 85 odstotkov v Sloveniji zaprosilo za azil oz. mednarodno zaščito. “To je kar velik pritisk na naš azilni sistem,” je dejal. Največ jih je prišlo po omenjeni novi balkanski poti, ki se začne v Grčiji, je dodal.

Povedal je tudi, da se je struktura migrantov v Sloveniji glede na lani bistveno spremenila, tako jih je letos največ prišlo iz Alžirije, Maroka, nekaj iz Libije, Pakistana, Kosova, Turčije in nekaj malega iz Sirije.

Dan kasneje, 25. aprila 2018, pa je Policijska uprava (PU) Novo mesto napisala posebno sporočilo za javnost. Medijem ga niso poslali, vsaj vsem ne, na svoji spletni strani pa je to objavila Občina Črnomelj. Zakaj samo Črnomelj, saj PU Novo mesto zajema bistveno šriše območje, tudi Metliko in Posavje, ni znano. Kakorkoli, tudi v tem sporočilu so zapisali, da pričakujejo povečanje migracijskih tokov.

Pojasnili so, da so prehodi migrantov razpršeni vzdolž Kolpe, preko Kolpe pridejo na mestih, kjer ni postavljenih ograj, nato pa pridejo tudi do bližnjih naselij.

Policija občane poziva, naj migrantov ne spuščajo v svoje domove in naj se jim ne približujejo, o tem naj obvestijo 113. Svetujejo še, naj varujejo svoje premoženje in naj tudi ob krajši odsotnosti vrata domov zapirajo in zaklepajo.

Le dva dni kasneje, 26. aprila, pa je Šefic odšel še v Belo krajino, konkretno v Črnomelj, kjer se je srečal le z nekaterimi predstavniki občine. Podatki po sestanku so precej skopi, deloma pa tudi odvračajo od pravih problemov.

Stvari gredo hitro, kaj točno se dogaja, bo – kot kaže – jasno že v naslednjih toplejših dneh.

J. M.