Črnomelj: Po letih prosjačenja končno denar za novo osnovno šolo v Loki

Osnovna šola Loka, kmalu zgodovina. (vir: arhiv)

V Državnem zboru RS so poslanci koalicijskih strank (SDS, SMC, NSi) ob podpori poslancev SNS, DeSUS in manjšin z 48 glasovi za sprejeli dopolnilo k proračunu Republike Slovenije, s katerim bo Občina Črnomelj prejela 6,95 milijona evrov za gradnjo nove osnovne šole v Loki.

Gradnje šole in prerazporeditve denarja za to niso podprli v strankah SD, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani poslanci.

Mag. Maja Kocjan

Mag. Maja Kocjan, predsednica Sveta zavoda OŠ Loka in članica Občinskega sveta Občine Črnomelj je ob tej izredno razveseljivi novici za občino zapisala:

“Dejstvo je, da so se stvari začele premikati šele z nastopom te vlade, ki je kot prva pokazala zanimanje, da se to uredi in kljub številnim administrativnim oviram nam je končno uspelo zagotoviti sredstva v proračunu RS za gradnjo nove šole v Črnomlju.

Bilo je vloženega res veliko truda vseh in današnji dan je eden izmed tistih, ko sem vesela, da sem se podala v politične vode. Državni sekretar je ob obisku šole v preteklem tednu zagotovil, da bo Vlada RS naredila vse, da se sredstva za gradnjo šole odobrijo in obljubo tudi držal! Sedaj je na potezi občina, ki mora v letih 2022 in 2023 ta sredstva tudi počrpati in se še dodatno prijaviti za nepovratna sredstva EKO sklada, kjer bo dodatno pridobila še okoli 1,5 milijona evrov.”

Pozivi že vse od leta 2018 dalje, do lani ni bilo posluha

Spomnimo. Svet zavoda OŠ Loka je že vse od leta 2018 pozival, da se zagotovijo sredstva za gradnjo, vendar pravega posluha do lani ni bilo.

Vlada Mira Cerarja je sicer junija 2018 sklenila pomagati občini Črnomelj pri sanaciji posameznih škod in izgradnji nove osnovne šole zaradi neurja s točo, vendar je po izplačilu približno 170 tisoč evrov pri tem tudi ostalo. Zadeve se niso premaknile niti z vlado Marjana Šarca, danes gradnje šole niso podprli niti v njegovi LMŠ, pa tudi ne v SD oz. celotnem KUL.

Svet zavoda OŠ Loka je sicer že v oktobru 2018 sprejel sklep o zagotovitvi varnosti učencev 1. triade. Ti so se namreč izobraževali v prostorih, ki so bili stari več kot 50 let in kjer je ob nalivih zamakalo, v enem delu pa je šola zaradi posledic toče še vedno pokrita s polivinilom.

S preteklim letom pa je OŠ Loka prejela odločbo inšpektorata, da se v teh prostorih več ne sme izvajati pouka. Od takrat OŠ Loka Črnomelj zaradi neustreznosti prostorov izvaja pouk celo na petih različnih lokacij. Učence vozijo celo v podružnične šole, med drugim tudi v Adlešiče.

Zdaj se začenja novo poglavje!

Z obiska predstavnika ministrstva prejšnji teden v Črnomlju.

M. D.