Trška Gora: V vinogradu kmetijske šole opravili posebno trgatev

Posebna trgatev na Trški gori (foto: STA)

V vinogradu kmetijske šole Grm na novomeški Trški gori so danes navsezgodaj zjutraj pri temperaturah okoli minus sedem stopinj Celzija opravili posebno trgatev. Natrgali so grozdja za okoli 200 litrov spominskega vina, ki ga bodo posvetili štirim obletnicam, povezanim z centrom biotehnike in turizma Grm Novo mesto, v okviru katerega deluje šola.

Trgači, večinoma vodstvo in profesorji v izobraževalnih ustanovah, ki delujejo v okviru centra Grm, so se ob šolski zidanici kmetijske šole zbrali že ob 7. uri, ko je bila temperatura še primerna za tovrstno trgatev.

V bližnjem vinogradu in po dobri uri so na okoli 800 trtah nabrali toliko laškega rizlinga, da bo po oceni direktorja centra Grm Toneta Hrovata iz njega nastalo okoli 200 litrov vina.

Grozdje so takoj poslali v prešanje, v prihodnjih mesecih pa bo iz njega ob skrbnem in zahtevnem kletarjenju nastalo posebno vino. Polnjeno bo v majhnih, dva decilitrskih stekleničkah.

Hrovat je za STA dejal, da so sicer načrtovali ledeno trgatev, ker v daljšem obdobju ni bilo dovolj nizkih temperatur so se nato odločili za današnjo trgatev, označil jo je kot posebno. In dodal, da bo iz grozdja nastalo še vedno zelo posebno vino, kakovosti dobrega jagodnega izbora.

Foto: STA

M. D.