Črnomelj: Ekološka pohvala Breza Vinku Kukmanu

Nagrajenec Vinko Kukman in črnomaljski župan Andrej Kavšek. (vir: Občina Črnomelj)

Ob svetovnem dnevu Zemlje sta Občina Črnomelj in Fotoklub Črnomelj organizirala fotografsko razstavo Vinka Kukmana z naslovom »Biseri v ogrlici narave«. V okviru dogodka je Vinku Kukmanu župan Andrej Kavšek izročil tudi ekološko pohvalo »Breza« za leto 2018.

»Vinko Kukman se je pričel s fotografijo ukvarjati že pred štiridesetimi leti. S fotografijo ga je že v osnovni šoli navdušil njegov nekdanji učitelj Jože Zabukovšek. V fotografiranju je našel svoj smisel življenja. Je velik ljubitelj narave, najlepše motive pa najde v Kočevskem rogu, na območju Mirne gore in nasploh v Beli krajini. V današnjem galopirajočem vsakdanu so njegove fotografije in seveda napisane besede, ki sledijo vidnemu, več kot balzam za dušo. V vseh letnih časih najde v naravi zanimivosti in fotoaparat, ki je njegov stalni spremljevalec, nam pričara bogastvo, ki ga imamo največkrat površno za nekaj samoumevnega. Temu primerno smo tudi malomarni v svojem vedenju in obnašanju do narave. Zato si gospod Vinko več kot zasluži občinsko priznanje pri urejanju in varovanju okolja v občini Črnomelj za leto 2018,« je bilo zapisano v obrazložitvi predloga za priznanje.

Vinko Kukman ima v svoji zbirki okoli 15 tisoč fotografij, približno polovico tega je posnel v naravi. Razstava Vinka Kukmana je odprta v večnamenskem prostoru Knjižnice Črnomelj, posvečena pa je belokranjskemu živalskemu in rastlinskemu svetu ter pokrajini.

C. R.