Artan Qollopeku s Kosova priznal poskus posilstva v Novem mestu

26-letnega Artan Qollopek s Kosova je včeraj na novomeškem okrožnem sodišču priznal, da je skušal 18. februarja letos na okljuku reke Krke posliti žensko srednjih let. Pri  tem mu je sodišče za poskus posilstva dosodilo bolj kot ne smešno nizko kazen, 10 mesecev zapora, poročajo Slovenske novice.

 

Podrobnosti tega, kaj se je 18. februarja dogajalo ob Krki v Novem mestu, je opisalo tožilstvo v obtožnici. “Tistega dne okrog 17. ure je v bližini Irče vasi na gozdni poti od zadaj pristopil do žrtve, ki se je tam sprehajala, in jo z roko prijel čez usta in nos, da ni mogla dihati. Medtem ko se mu je poskušala izviti, se je znašla na tleh v sedečem položaju, nakar ji je uspelo iztrgati njegovo roko, da je zadihala in zavpila, a jo je ponovno močno prijel čez usta in nos, pri tem pa govoril: ‘samo malo, tiho, tiho’. Z drugo roko ji je poskušal sleči spodnji del trenerke, a mu to ni uspelo, saj je imela v pasu zvezano z vrvico, lizal in poljubljal jo je po vratu in ji ves čas poskušal potegniti hlače dol z očitnim namenom, da z njo z uporabo sile proti njeni volji izvrši spolni odnos. Odnehal je šele, ko se jima je približevala skupina ljudi, zaradi česar je dejanje ostalo le pri poskusu,” je zapisano. Kosovar je dejanje priznal, sodba v imenu ljudstva pa je mila – 10 mesecev zapora. Po prestani zaporni kazni pa bo začelo teči petletno obdobje izgona tujca iz države, poroča časopis.

Mila kazen je sicer posledica ravnanj tožilstva, ki je tako nizko kazen doseglo v zameno za priznanje krivde, pri čemer pa se marsikdo vpraša, ali je takšen sporazum sploh smiseln. Sodišče je namreč v izreku sodbe vezano na tisto, kar v obtožnici predlaga tožilstvo in če tožilstvo predlagal nizko kazen, je sodišče samo ne more zvišati.

Qollopeku je sicer doma na Kosovu, v našo državo pa je prišel s pomočjo delovnega dovoljenja. A delal ni nikjer, tako da upamo, da je stekel še kak postopek proti tistemu, ki mu je zagotavljal delo v Sloveniji, a je bil to očitno le priročen razlog, da je prišel k nam. Začasno je živel v ulici Ob Težki vodi, zdaj pa je v priporu, kjer čaka na pravnomočnost sodbe, še poroča časopis.

A. V.