Agresivnost migrantov narašča

Orožje, ki ga je pri migrantih našla srbska policija (vir: MUP Srbije)

Včeraj ponoči so pripadniki policije na območju Subotice, Sombora in Kikinde v Vojvodini odkrili 371 nezakonitih migrantov. Našli so še tri avtomatske puške, eno polavtomatsko puško in pištolo, ter 25 potnih listov in 12 osebnih izkaznic.

V Karlovški županiji pa so se v soboto zvečer prvič soočili z nasiljem okoli 100 migrantov, ki so poskušali zasesti vlak na relaciji Split – Zagreb.

Srbska policija je akcijo izvedla po dveh strelskih incidentih na območju Subotice. Prvi se je zgodil v petek v središču mesta, ko je v streljanju umrl en migrant. Drugi se je pripetil v ponedeljek blizu Subotice, ko je v strelskem obračunu po navedbah policije umrl še en migrant, trije pa so bili ranjeni.

Velike skupine migrantov in streljanje so na tem območju po navedbah Radiotelevizije Vojvodine postali stalnica. Pomočnik direktorja policije Dragan Vasiljević je po poročanju srbske nacionalne televizije RTS dejal, da so v tokratni akciji prvič našli tudi več migrantov v krošnjah dreves, ki so jih označili za “izvidnike”.

Podobne akcije je srbska policija na severu države izvedla že večkrat, ena od teh je bila v začetku avgusta, ko je našla okoli 300 migrantov in zasegla večjo količino orožja.

Konec decembra lani so pri Subotici prijeli 109 migrantov, od tega jih je bilo 25 varnostno spornih. Med njimi sta bila dva, za katerima je bila zaradi več različnih kaznivih dejanj razpisana mednarodna tiralica. Policisti so med migranti našli tudi polavtomatsko puško z naboji ter marihuano. Vir

Med prijetimi so bili tudi teroristi iz francoske tiralice, ostrostrelci in general afganistanske vojske. vir

Nasilneži na Hrvaškem

Hrvaški mediji pa so v teh dneh poročali, da se je na njihovem ozemlju v soboto zgodil največji incident z migranti doslej. Okoli 100 migrantov so v soboto zvečer zaradi agresivnega obnašanja odstranili iz potniškega vlaka na železniški postaji Plaški, v Karlovški županiji, v področju Ogulinsko-plaščanske doline, med Gorskim kotarjem in Kordunom, ob železniški progi Zagreb-Split.

Migranti so tekli za vlakom, kričali in se obnašali agresivno. Na vsak način so poskušali priti na vlak, pri tem so kričali in bili agresivni. Nekaj desetim migrantom je vstop na vlak uspel. Po desetih minutah pa so jih strojevodja, sprevodnik in potniki nagnali iz vlaka, ki je peljal iz Splita proti Zagrebu. Po navedbah Hrvaških železnic in župana občine Plaški migranti dnevno potujejo z vlakom, migrantov je vse več tudi v mestu, v zadnjem času pa se je njihovo število bistveno povečalo. Vir 

A. L.