Anja Bah Žibert: Situacija je resna, ljudje imajo dovolj te mlačne politike, ki ne ščiti lastnih državljanov

Poslanka SDS Anjo Bah Žibert je zanimalo, kako bo vlada reševala problem migrantov, ob tem pa dobila odgovor, ki je na laž postavil ministra.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na novinarski konferenci predstavila vsebino zahteve za sklic nujne seje odbora državnega zbora za notranje zadeve.

V SDS od vlade in notranjega ministrstva pričakujejo, da zaradi naraščajočega števila nezakonitih prehodov meje nanjo znova pošlje vojsko, se s Hrvaško dogovori za mešane patrulje in ustavi odstranjevanje ograje na meji.

Bah Žibertova je poudarila, da je statistika zaskrbljujoča. Mesec avgust je zabeležil približno toliko nezakonitih prehodov kot celo minulo leto. Lanskoletna odločitev vlade glede odstranjevanja ograje na meji je nerazumna in škoduje varnosti državljanov Slovenije.

Najhuje je v Občini Brežice. Kar 80 % nezakonitih prehodov je v Rigoncah, malem naselju ob meji. Pod to “Svobodo” se ti prebivalci ne morejo več svobodno gibati. Situacija je resna, ljudje imajo dovolj te mlačne politike, ki ne ščiti lastnih državljanov.

V poslanski skupini SDS zato predlagajo, da sejo parlamentarnega skličejo v občini Brežice.

Na odboru bo poslanska skupina SDS na glasovanje dala dva sklepa, in sicer:

– sklep, s katerim notranje ministrstvo poziva k sprejemu in izvedbi ukrepov za zagotovitev varnosti prebivalcev in preprečitev nezakonitih prehodov meje, ter

– sklep, s katerim vlado in notranje ministrstvo pozivajo k takojšnji ustavitvi vseh aktivnosti, povezanih z odstranjevanjem ograje na južni meji. Poslanka je še dejala, da prebivalci z migracijami najbolj obremenjenih območij pričakujejo, da se bo ograja celo dodatno postavila.

Policisti morajo zato nehati biti taksisti, ki le prevažajo migrante iz meje v center, je ponazorila. Rešitev je tudi v tem, da se slovenska politika dogovori s hrvaškimi kolegi in po potrebi uvede skupne patrulje na meji. Poslanska skupina SDS bi na mejo znova poslala tudi Slovensko vojsko.

Posnetek novinarske konference je dostopen na povezavi: (6) Facebook

M. D.