Požar: Šarec in Črnčec dala dva milijona evrov firmi nekdanjega specialca

Damir Črnčec in Marjan Šarec. (vir: arhiv)

Ministrstvo za obrambo oziroma Damir Črnčec in Marjan Šarec, državni sekretar in minister, sta pred dnevi na javnem razpisu podelila 1,95 milijona evrov podjetju, ki sploh ne posluje, ustanovljeno (kupljeno) je bilo očitno samo za ta javni razpis, njegov lastnik pa je vsaj “dober znanec” obeh omenjenih politikov. 

Tako o tem danes poroča pozareport.si in objavlja tudi dokumentacijo.

Ministrstvo za obrambo je razpis za t. i. dokumentirano resničnostno serijo (10 epizod) objavilo 25. avgusta, prilagojeno mladim gledalcem v starosti med 16 in 30 let, za “spodbujanje k razmisleku o možnostih služenja vojaškega poklica”.

Na razpis sta se prijavila dva ponudnika, enega so izločili in izbrali podjetje Akademija Ris, d. o. o., v lasti nekdanjega vojaškega specialca Luke Zorenča, ki pred tem sploh ni poslovalo, transakcijski račun pa so odprli tik pred objavo razpisa.

Izločeno podjetje dveh skupnih podjetij Sme kreativna produkcija in Multimedijske storitve Jan Kok je na razpisu ponudilo ceno 777 tisoč evrov, Akademija Ris za 1,949 milijona evrov. Na ministrstvu so izbrali slednjega.

Bojan Požar navaja, da zmaga podjetja Luke Zorenča ni šla mimo vedenja ter odobritve Črnčeca in Šarca, zlasti Črnčeca. Na ministrstvu po navedbah virov ni mogoče kupiti niti  role toaletnega papirja, brez potrditve Šarca in posebno Črnčeca, dodaja.

Nadalje se vsaj Črnčec in Zorenč po navedbah virov zelo dobro poznata. Zadeva se naj bi zdaj preselila na Komisijo za preprečevanje korupcije in “morda še kam drugam”, navaja Požar.

Prispevek z vsemi dokazili je dostopen na povezavi: pozareport.si

M. D.