Slavoj Žižek in Slovenija v Frankfurtu povzročila mednarodni škandal

Foto: STA

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu je kot predstavnik Slovenije včeraj spregovoril filozof Slavoj Žižek, ki ga je za nastop angažiralo ministrstvo za kulturo, pri tem pa s svojimi  proti Izraelu uperjenimi stališči povzročil mednarodni škandal. Nekateri udeleženci so zaradi njegovih stališč zgroženo zapustili predavanje, poroča spletna stran Pledge Times.

 

Žižek je spregovoril kot zadnji govornik na otvoritveni slovesnosti knjižnega sejma, na kateri se je Slovenija predstavila kot častna gostja. Pri tem je prekinil solidarnostni konsenz z Izraelom, ki so ga potrdili vsi govorci pred njim, predvsem govorci iz Nemčije. “V govor, poln polemičnih pretiravanj, je filozof, ki je nastopil kot predstavnik države gostiteljice Slovenije, vključil številne kritike Izraela: Na Palestince se gleda le kot na problem, evropska desnica rada podpirala Izrael,” je po pisanju tujega medija dejal Žižek.

Žižek je tudi dejal, da pomiritve ne more prinesti “gnil kompromis med dvema skrajnostma kot so na eni strani teroristična dejanja Hamasa, na drugi pa kolektivno kaznovanje dveh milijonov ljudi v Gazi”. Ob tem so ga po poročanju medija iz občinstva prekinili besni kriki občinstva, da obojega ni mogoče primerjati in da gre za grobo relativizacijo. Nekdo ga je celo pozval, naj zapusti oder.

Žižek je nato še dejal, da je nacionalsocialist Reinhard Heydrich že odobril judovsko državo na Bližnjem vzhodu, pri čemer je na slovenosti navzoči Uwe Becker (CDU), komisar za antisemitizem v deželi Hessen, zavpil: “Dovolj je ena sramota na dan, kot je ta.” Nekateri poslušalci pa so nato zapustili prostor.

Ne gre spregledati, da je Žižka kot svojega govornika angažirala ministrica za kulturo Astja Vrečko iz Levice, ki ima sama podobna skrajna stališča glede Izraela kot Žižek.

A. V.