Nova Golobova laž: Slovenijo so priključili v zadnjem trenutku

(vir: arhiv)

Golobova “predstava za javnost” o tem, kako je bila Slovenija pomemben element v zvezi z izmenjavo ruskih vohunov, se je zelo hitro izkazala za lažno. Poznavalci opozarjajo, da je na Roberta Goloba “pritisnil” ameriški predsednik, ki si je prizadeval za čim hitrejšo izmenjavo vseh vpletenih.  

Slovenija je bila le delček sestavljanke, saj je bil za ZDA bistven dogovor z Nemčijo, od katere so hoteli odobritev za izpustitev Vadima Nikolaeviča Krasikova*. Še več. Slovenija se je pridružila v zadnjem trenutku, na pritisk Joa Bidna.

Ameriški predsednik Joe Biden je z Nemčijo o izmenjavi ruskih vohunov razpravljal že v januarskem pogovoru, nato pa znova februarja med srečanjem v ovalni pisarni. Takrat so ameriški uradniki menili, da ima posel dobre možnosti za uresničitev, so pa za to potrebovali tudi Slovenijo.

Ameriški CNN je zdaj poročal: “Biden je pritiskal tudi na Slovence. Še pred dvema koncema tedna, le nekaj trenutkov pred objavo, da bo končal kampanjo 2024, je Biden poklical slovenskega premierja, da bi ga pozval, naj izpelje posel.” Biden je bil “odločen, da bo to uresničil”.

Golob pa je po izmenjavi ruskih vohunov govoril, da je “Slovenija je ponovno dokazala, da je moč, ki jo imamo na mednarodni sceni, bistveno večja od naše velikosti”. Vendar pa je  Tone Kajzer, nekdanji veleposlanik v ZDA, na X zapisal, da je ta izjava bizarna in služi predstavi za javnost, saj je ameriški predsednik pojasnil, da je resnica nekoliko drugačna.

Izjava Joa Bidna:

Slovenski mediji so večinsko poročali zgolj to, kar je na novinarski konferenci ob koncu tedna govoril Robert Golob, ki je za to izjavo z enourno zamudo prišel iz morja.

Tone Kajzer je to slovensko poročanje komentiral tako: “Lahko je v slovenskem nepluralnem medijskem prostoru in ob nekritični in resignirani javnost dajati takšne res bizarne izjave, ki se v realnem svetu, kjer vlada kruta realnost geopolitike, razblinijo kot milni mehurček.”

Biden je z Golobom pred izpustitvijo opravil klic, v katerem je od njega zahteval pomilostitev, ki pa jo navadno odobri predsednik države, ne pa predsednik vlade.

Bidnova administracija si je leta prizadevala za Whelanovo izpustitev. Januarja 2023 so se ameriški obveščevalci srečali s svojimi ruskimi kolegi v neimenovani tretji državi, da bi ponudili predlog za zamenjavo Whelana, in sicer za dva ruska državljana, pridržana v Sloveniji. Rusija je takrat ponudbo zavrnila, pozneje pa pristala zaradi izmenjave z zaporniki “višje vrednosti”.

Zakaj je Slovenija pristala na izročitev dveh ruskih vohunov, ki sta od leta 2017 delovali v ljubljanskih Črnučah, ni jasno. Postavlja se vprašanje, kaj je Slovenija pridobila s tem? Kot država verjetno nič.

Glede na to, da so ob njunem prijetju na zahtevo tujih varnostnih obveščevalnih služb pri obeh našli vreče denarja (šteli so več ur), pa si lahko mislimo karkoli. In še zanimivost. V hišo v Črnučah, kjer so stanovali, se je po navedbah na X nemudoma vselila druga ruska družina.

*Vadim Nikolaevič Krasikov je bil ruski plačani morilec, nekdanji polkovnik v ruski obveščevalni agenciji FSB. Leta 2019 je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen v Nemčiji zaradi umora Zelimkhana “Tornike” Khangoshvilija v Berlinu. Khangoshvili, 40-letni gruzijski državljan čečenskega porekla, je bil nekoč borec proti ruskim vojakom v Čečeniji in je kasneje zaprosil za azil v Nemčiji. Krasikov je bil obsojen leta 2021.

Vir: Ujet na laži in drugo.

A. L.