Kristjani danes začenjajo velikonočno tridnevje

Vir: pixabay.com

Kristjani danes zvečer začenjajo velikonočno tridnevje, ki bo svoj vrhunec doseglo na veliko noč, največji krščanski praznik.

Danes dopoldne so škofje darovali t. i. krizmene maše, pri katerih posvetijo oljčno olje. Ta obred opravijo le enkrat letno, tako posvečeno olje pa nato čez leto uporabljajo za krste, birme in mašniško posvečenje.

Papež Frančišek je krizmeno mašo daroval v Vatikanu. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore jo je daroval v ljubljanski stolnici, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa jo je daroval že včeraj. Novomeški škof Andrej Glavan je imel krizmeno mašo ob 9. uri v novomeški stolnici.

Velikonočno tridnevje se bo začelo z večernimi mašami, na katerih se bodo spomnili Jezusove zadnje večerje z učenci. Spomnili se bodo postavitve evharistije in mašniškega posvečenja. Kot simbol služenja in ljubezni bodo škofje in duhovniki izbranim vernikom simbolično umili noge.

Velikemu četrtku bo jutri sledil veliki petek, ki je edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše. V soboto bodo potekali blagoslovi jedi, v nedeljo pa velika noč. Velikonočni prazniki se bodo zaključili v ponedeljek, ki je tudi v Sloveniji  – podobno kot v številnih drugih pretežno krščanskih državah  – dela prost dan.

Velika noč je sicer največji krščanski praznik. Kristjani namreč verujejo, da je Jezus na veliko noč vstal od mrtvih in tako vsem zagotovil večno življenje. Praznik je zato predvsem povezan z upanjem.

M. R.