Zaostrene razmere danes pričakujejo predvsem na območju Kočevskega, Kolpe in Bele krajine

Zračni posnetki helikopterja Slovenske vojske prikazujejo obsežnost poplav na območju Škofje Loke.

Obilnih padavin, ki so predvsem v severnem delu države povzročile poplave, še zdaleč ni konec, smo nekje na sredini padavinskega dogodka, je opozoril meteorolog Brane Gregorčič z Arsa. Glavnina najmočnejših nalivov se bo selila na jugovzhod države, nato ob hrvaški meji proti severovzhodu države. 

Hudourniki in vodotoki so začeli poplavljati, ob tem pričakujejo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje, rekorden je pretok Save na izstopu iz države, je povedal hidrolog Janez Polajnar.

“Vreme je šlo svojo pot,” je na današnji novinarski konferenci dejal Gregorčič. Količina padavin, ki je zapadla v 12 urah, je bila še večja od najbolj verjetnih scenarijev, ponekod je padlo tudi okoli 200 milimetrov padavin na kvadratni meter.

Janez Polajnar: “Na območju Dolenjske, Posavja, Zasavja in Gorjancev pričakujemo dogajanje tudi na hudournikih. Umirjanje razmer pričakujemo šele v nedeljo. Vodne količine so takšne, da smo zaskrbljeni.”

Zaostrene razmere danes pričakujejo na jugovzhodu Slovenije, predvsem na območju Kočevskega, na območju Kolpe in Bele krajine. Pomikale se bodo hrvaški meji proti severovzhodu, pa tudi proti savinjski regiji. Padavine bodo jutri čez dan slabele, v noči na nedeljo bodo ponehale, je še povedal Gregorčič.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je marsikje dostop do prizadetih območij onemogočen. Iz kampa Menina so več ljudi morali reševati s helikopterjem, težave so tudi z zvezami. Policija je na štabu CZ poročala o več smrtnih žrtvah, a konkretnih informacij o okoliščinah še nimajo.

Posledice so hude, konvektivni pasovi so se začeli prožiti včeraj popoldne in se zvečer intenzivirali. Najmočnejšje padavine so zajele predgorje Julijcev. Na območjih so hitro odreagirali hudorniki, že zgodaj zjutraj smo opozorilno raven dvignili na najvišjo možno. “Jugovzhod še nima tako zaostrenih pogojev, pričakujemo jih proti popoldnevu,” je dejal Brane Gregorčič z ARSO.

V soboto čez dan bodo padavine slabele, v noči na nedeljo bodo povsem prenehale. V nedeljo nas bo prešel pas ploh in neviht, od ponedeljka, ko bodo zadnje plohe, se bo vreme ustalilo. Od torka do nedelje bo umirjeno in stabilno. Ta konec tedna bo še zelo burno.

Sava bo zajezila Krko

“Razmere so zaostrene, imamo povodenj. Povodenj je podobna iz leta 1990, 1998 in tistih iz leta 2004, ko so bili poplavljeni Železniki. Težišče dogajanja se bo iz osrednje in severne Slovenije premikalo v južno, jugovzhodno in vzhodno. Krka, pritoki in pritoki Save v spodnjem toku, Obsotelju, celotno porečje Dravinje – tam pričakujejo dogajanje čez dan in v noči na soboto – poplavljanje preko struge. Reka Sava je tačas v Tacnu dosegla enega največji pretokov do zdaj, okoli 2000 m3/s bo imela pretoka,” pravi Polajnar.

Sava v Tacnu na enem najvišjih pretokov

Vodni val bo tekom dneva in v noči na soboto potoval proti Hrvaški. Pričakujejo, da bo pretok Save pri rekordnih pretokih. To lahko povzroči, da bo zajezilo reko Krko.

Območje Škofje Loke

M. D.