Zanimivo: Padel še en simbol ere in kadrovske politike nekdanjih vladarjev

Andrej Ribič, odstavljeni predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana (vir: YouTube)

Nadzorni svet je pred dnevi z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljana odstavil Andreja Ribiča, začasni vršilec dolžnosti direktorja je postal dosedanji prvi finančnik (izvršni direktor) te družbe Marjan Ravnikar.

Ribič je Elektro Ljubljana vodil od marca 2010. Na to mesto se je zavihtel kot eden  od simbolov ere in kadrovske politike Gregorja Golobiča. Nato se je povezoval s stranko SD, Šarcem, Bratuškovo, Čeferinom …

Ribič je bil v času vlade Boruta Pahorja, katere del je bila tudi stranka Zares Gregorja Golobiča, tudi predsednik nadzornega sveta Elesa, kasneje pa je svojo pozicijo utrjeval s povezavami znotraj Socialnih demokratov (SD).

Po navedbah legendarnega novinarja Bojana Požarja se je v nadaljevanju hvalil, da je pisal tako imenovani energetski program Marjanu Šarcu oziroma LMŠ. Nadalje se je hvalil še z osebnim prijateljstvom z Aleksandrom Čeferinom, pri čemer je po Požarjevih navedbah izpostavljal skupne moške pustolovščine v Maroku in privilegirano napeljevanje elektrike do vikenda družine Čeferin.

Pozabil ni niti na Nikolo Damjanića, lastnika agencije Ninamedia in Golobičevega prijatelja, po Požarjevih navedbah se je hvalil s skupnimi vinskimi posli z Damjanićem v hrvaškem Kninu ter mreženjem med ljubljansko elito prek svoje zasebne partnerice in znane igralke Saše Pavček.

Požar še navaja, da je bil Ribič znan tudi po tem, da je množično zaposloval po politični in zasebni liniji, pa naj je šlo za skrivnostnega Golobičevega prijatelja Gregorja Kito ali pač nekdanjega razvpitega in spornega davčnega inšpektorja Đorđeja Perića, povezujejo pa ga, vsaj boljši poznavalci, tudi s prikritim financiranjem portala Necenzurirano in nasploh medijskega imperija tajkuna Martina Odlazka. (pozareport.si)

V času, ko je bila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, je bil opazen tudi v njeni družbi. Med drugim tudi sredi poletja 2019, ko sta izvajala t. i. promocijski obisk v dolenjsko-posavski pokrajini, o čemer pa ministrstvo za infrastrukturo javno (uradno) ni poročalo ničesar.

Ribičeva odstavitev bo najverjetneje odmevala, po pričakovanjih jo bodo izpostavljali Kulovci.

J. M.