Za malega Krisa danes pomemben dan

Za malega Krisa, dečka s spinalno mišično atrofijo z Obale, je danes pomemben dan. Dečkova starša sta prek družbenega omrežja Facebook sporočila, bo na kliniki v Los Angelesu danes popoldne po slovenskem času prejel zdravilo, do katerega mu je pomagala vsa Slovenija.

Po terapiji z zdravilom bo potreboval nekaj dni počitka, tako zaenkrat še ni znano, kdaj se bo skupaj s staršema vrnil v Slovenijo. Vse bo namreč odvisno od poteka zdravljenja, a po načrtu naj bi v ZDA ostali od dva do štiri mesece. Mati Ana Jerak je ob tem sporočila, da so učinki zdravila hitri, vseeno pa je težko reči, kako bo v resnici.

Donacije za malega Krisa je zbiralo Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki z Obale, nato pa so donatorsko pogodbo sklenili z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, na njihov račun je društvo nakazalo 2,3 milijona evrov. S to donatorsko pogodbo so se izognili plačilu davka državi, saj društvo še ni bilo uvrščeno med humanitarna društvo.

Zveza prijateljev mladine Slovenije je zdaj objavila tudi stroške, ki so jih doslej poravnali iz tega zneska:

  • nakazilo za zdravilo:                                                                        2,007.576,38 evra
  • stroški vize:                                                                                             456,00 evra
  • zdravniško spremstvo na letu do ZDA:                                                    3.990,00 evra
  • prevoz od losangeleškega letališča do hotela, hotelska nastanitev ter najem stanovanja do 11. decembra:                                                                               12.320,00 evra

C. R.