Vse manj tistih, ki se ne želijo samotestirati

(vir: pixabay.com)

Epidemiologi ugotavljajo, da število novih okužb v Sloveniji upada, vrh četrtega vala v bolnišničnih enotah intenzivne terapije bomo predvidoma dosegli konec meseca, ko bomo verjetno presegli 300 covidnih bolnikov.

Dosedanji ukrepi za preprečevanje širjenja okužb so se, kot kaže, izkazali za pravilne.

Število učencev, ki se ne želijo samotestirati, upada

Zanimiv je podatek, da v šolah upada število tistih, ki se ne želijo testirati. V ponedeljek se je po doslej znanih podatkih samotestiralo 127.960 učencev ali 66 % vseh, pozitivnih je bilo okoli 270 testov. Preostalih 31 % učencev je bodisi v karanteni ali pa so covid že preboleli.

Testiranje je v ponedeljek zavrnilo manj kot 3 odstotke učencev. Ti se izobražujejo na daljavo, okoli 7200 jih je. Največji delež je v prvem in drugem razredu (okoli 5 %), v devetem razredu pa je teh manj kot 2 %.

Delež tistih, ki se ne želijo samotestirati ali pa so tako odločili starši (predvsem za učence nižjih razredov), se je v tednu dni znižal za skoraj odstotno točko. Pred tednom dni je samotestiranje namreč zavračalo 3,8 odstotka vseh učencev oz. njihovih staršev, ki morajo soglašati s tem. Zdaj je teh manj kot 3 odstotke.

Epidemiologi navajajo, da je zdaj res ključno, da dosledno izvajamo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bo začela spet naraščati.

A. L.