Črnomelj: Vrtec na Majerju urejen, kako malo je bilo treba

Urejeno otroško igrišče ob vrtcu na Majerju.

“Igrišče na Majerju v Črnomlju je urejeno in že zeleni. Za ureditev igrišča je vrtec odštel okrog 5.000 evrov. V to ni všteto urejanje okolice oziroma terena, za kar je poskrbela občina skupaj s Komunalo. Za ureditev prostora in sanitarij pa je bilo treba odšteti okrog 15.000 evrov.”

Takšen je bil odgovor Irene Veselič Kos, ki v času odsotnosti ravnateljice vodi Vrtec Otona Župančiča v Črnomlju, kamor spada tudi enota na Majerju.

To pomeni okoli 20.000 evrov, da zaposleni in malčki v vrtčevski enoti Majer dnevno delajo in bivajo v prostorih, vrednih 21. stoletja. Poleg pa imajo namesto polomljene gugalnice in starih iztrošenih avtomobilskih gum še otrokom vredno igrišče.

Pred tem to ni bilo mogoče.

Spomnimo. Na neustreznost razmer v črnomaljski vrtčevski enoti Majer so nekateri starši opozarjali že dolgo. Nato je lani jeseni prišlo do vrelišča, ko so starši otrok zahtevali ureditev, na spletu je bila tudi peticija za zaprtje enote, pod katero je bilo preko 600 podpisnikov.

Inšpektor z Inšpektorata za šolstvo in šport je nato 1. decembra 2017 obiskal vrtec in po pregledu razmer pristojnemu ministrstvu predlagal izbris vrtca iz razvida oziroma zaprtje objekta.

Na Majerju je ugotovil številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, povezane tudi z nevarnostjo bivanja otrok v tej enoti. Nadalje je ugotovil, da je igrišče premajhno in ni opremljeno s preprostimi, sestavljenimi in kompleksnimi igralnimi enotami, tako da je za vsakega otroka na voljo najmanj 1,5 igralnega mesta in da omogoča izbiro dejavnosti, socialne stike in umik v zasebnost. Nadalje je bila velikost igralne površine upoštevana v dveh oddelkih, v tretjem z enajstimi otroci pa je bila manjša od treh kvadratnih metrov, kar je v nasprotju s soglasjem šolskega ministrstva črnomaljski občini.

Neprimerna so bila tudi stranišča, vratna stekla niso bila zavarovana s folijo pred morebitnim razbitjem, radiatorji niso bili zavarovani. Seznam nepravilnosti je bil zelo dolg.

O ugotovitvah inšpektorja smo pisali tukaj: inspektorat-ugotovil-stevilne-pomanjkljivosti-v-vrtcu-na-majerju/

Ugotovljeno je bilo tudi, da vrtec deluje v kontejnerjih. Za slednje so pozneje ugotovili, da gre delno tudi za montažni objekt. Do zaprtja ni prišlo, vrtec je dobil odločbo za ureditev pomanjkljivosti do konca marca, zaradi vremenskih razmer pa so rok za ureditev igrišča podaljšali do 31. maja.

V vrtcu so nekatere pomanjkljivosti, kot so zaščita vrat in zavarovanje radiatorjev, takoj odpravili. Sledilo je še urejanje notranjosti, igrišče, primerno za otroško igro, pa so uredili do roka, to je do 31. maja 2018.

Zahvaljujoč staršem so se razmere v tej vrtčevski enoti tako uredile. Za vse skupaj pa je bilo potrebno le malo volje, okoli 20.000 evrov in delo Komunale Črnomelj, ki je tako ali tako podjetje v občinski lasti.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotografij na novo urejenega vrtca, ki so jih starši otrok objavili na svojih družbenih omrežjih.

C. R.