Vrhunska Tamburaška skupina Dobreč iz Dragatuša ponovno nagrajena

Tamburaška skupina Dobreč bo nastopila v Metliki (vir: arhiv)

Med 19. in 21. avgustom je v Novem Sadu potekal 14. mednarodni festival Tamburica fest 2021. Na festivalu so kot edina skupina iz Slovenije sodelovali člani Tamburaškega orkestra Dobreč iz Dragatuša v Beli krajini. 

Tamburaška skupina Dobreč je prejela nagrado za najboljši tamburaški orkester.

Festival se je začel v četrtek in končal včeraj, skupina Dobreč je nastopila v petek (vir).

Več o festivalu je dostopno na povezavi: Tamburica fest 2021

Tamburaška skupina Dobreč je bila ustanovljena leta 1993 in so eden od vodilnih orkestrov v Evropi. Delujejo neprekinjeno in že vsa leta dosegajo vrhunske rezultate, razvijajo glasbeno ustvarjalnost ter povezujejo mlade glasbenike naše regije.

Orkester je dobil ime po izviru Dobreč. Sprva je orkester šestnajst let vodil Anton Grahek, leta 2013 pa je vodenje prevzel Gregor Zagorc, diplomirani komponist in dirigent. Orkester odlikujejo odlična dinamika, melodičnost in usklajenost, veliko vlogo pa ima tudi njegov samosvoj zvok, zaradi katerega je občinstvo vedno znova očarano.

Orkester ne le prispeva k ohranjanju in prepoznavnosti slovenske kulturne identitete, temveč se tudi uspešno predstavlja na mednarodnih tekmovanjih, gostovanjih, dosega različne množice, uspešno izvaja različne glasbene žanre ter nenehno dokazuje, da tamburaška glasba nima meja.

Tamburaški orkester Dobreč se lahko pohvali tudi z več samostojnimi zgoščenkami, na prav vsaki je izvrstno predstavljen njihov raznovrsten program in z dušo zaigrana glasba, katere se ni mogoče naveličati.

C. R.