Vrhovno sodišče več ur odločalo o Požarjevi pritožbi in ji ugodilo

Bojan Požar in odvetnik Franci Matoz (vir: arhiv)

Vrhovno sodišče je sinoči razveljavilo sklep Višjega sodišča v Ljubljani o priporu Bojana Požarja, znanega novinarja in lastnika portala pozareport.si. Požar je sicer zapisal, da odločitve še nima, so pa z vrhovnega sodišča to potrdili za STA.

Že včeraj popoldne je bilo sicer jasno, da bi se v primeru, če pripor Požarja ne bi bil razveljavljen, pred sodiščem zgodil največji slovenski protest po procesu JBTZ (Janša, Bavčar, Tasič, Zavrl).

Sklep višjega sodišča, pod katerim je bil podpisan višji sodnik Igor Mokorel (poznavalci navajajo, da gre v osnovi za nekdanjega policista), je bil čista zloraba pravosodja. Mokorel je tudi sodnik, ki je razveljavil oprostilno sodbo Milku Noviču (kjer so mu hoteli naprtiti umor Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta).

Za kaj je šlo?

Bojan Požar je sinoči pojasnil nekaj osnovnih dejstev oz. pojasnil okoli naloga za pripor, ki ga je podpisal sodnik Mokorel. Za priporni nalog je izvedel včeraj dopoldne, od odvetnika Francija Matoza.

V letih 2018 in 2019 sta nekdanja lastnika časnika Večer, Uroš Hakl in Sašo Todorović, zoper Požarja vložila 5 tipičnih strateških (SLAPP) (zasebnih) tožb – brez resnih temeljev, z očitnim namenom maščevanja enemu novinarju, in hkrati poskus zastraševanja ter groženj, da Požar ne bi več poročal o Večeru.

Tri so se pravnomočno že končale s Požarjevo oprostitvijo, pri drugih dveh zaenkrat pa je oproščen na 1. stopnji. Ena od teh tožb je aktualni primer.

V tem primeru je bil Požar na prvi stopnji sodišča že dvakrat oproščen na prvi stopnji. Tudi na drugo oprostilno sodbo v tem primeru sta se Hakl in Todorović pritožila, zdaj je zadeva na višjem sodišču.

Primer je daleč od zastaranja, zato ni nobene logike, zakaj bi se Požar izogibal narokom. Iz priložene dokumentacije povsem jasno izhaja, da je na obravnavi manjkal zgolj enkrat, in to zato, ker zanj udeležba ni bila obvezna. Na višjem sodišču namreč udeležba ni obvezna, poznavalci navajajo, da gre zgolj za prebiranje sodnega gradiva, kar običajno traja približno eno uro, sodni senat nato o tem odloča pozneje.

Na podlagi vsega je tako res možno pritrditi Bojanu Požarju, da so ga hoteli izločiti v tem predvolilnem času. Pripor bi namreč trajal 30 dni, iztekel se bi 25. aprila, dan po volitvah. Obstaja tudi možnost maščevanja, Požar namreč na svojem portalu ne skriva informacij, ki jih ima kot dolgoletni novinar in urednik.

Pritožba odvetniške družbe Matoz na odrejen pripor. Vrhovno sodišče ji je po več urah razprave – ugodilo!

A. L.