Vrhovna sodnika Zobec: Ključni problem slovenskega sodstva je njegova nedokončana tranzicija

Vrhovna sodnica Barbara Zobec in vrhovni sodnik Jan Zobec (vir: Radio Ognjišče)

V začetku tedna so na radiu Ognjišče gostili vrhovno sodnico Barbaro Zobec in vrhovnega sodnika Jana Zobca, tudi nekdanjega sodnika na Ustavnem sodišču RS.

Pogovor je potekal o zagotavljanju vladavine prava, ki je tudi ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Sodnik Zobec je izpostavil, da so človekove pravice, ustavnost, torej človekovo dostojanstvo, njegova svoboda in enakopravnost nad pravom, nad državo. Vladavina prava v Sloveniji ne peša, kot trdijo mnogi, saj so z njo problemi že desetletja.

Problem je v sistemu zavor in ravnotežij

Pri tem je spomnil, da je formalni okvir, ki je predstavljen tujini, urejen, da pa prihaja do odklonov v njegovem uresničevanju, v praksi, o čemer pa se tujine ne seznanja. Sodnik v nadaljevanju navedel nekaj primerov:

“Tudi pri nas imamo ključne probleme v sodstvu prav s tisto dimenzijo, ki ni toliko pravno-sistemske narave, ki ni posledica pomanjkljive pravne ureditve, ampak so problemi drugje, v nedokončani tranziciji v sodstvu, v tako imenovani kulturni reprodukciji v njem. Saj ni treba omenjati vsem dobro znanih procesov proti opozicijskemu politiku, mariborskemu županu in tako naprej. Enako velja glede državnega tožilstva. Problem je v sistemu zavor in ravnotežij.”

Sodni svet svoje naloge ne opravlja tako: Masleša in Patria

Ob tem je spomnil tudi na vlogo Sodnega sveta, ki svoje naloge ne opravlja tako, kot bi jo moral in to ponazoril z dvakratnim predlaganjem Branka Masleše kot kandidata za vrhovnega sodnika. Prvič zanj v Državnem zboru ni bilo dovolj glasov, ko pa se je po državnozborskih volitvah razmerje sil spremenilo, je te dobil:

“Prav ta kandidat je kasneje postal predsednik Vrhovnega sodišča in ena od ključnih figur v aferi Patria. Če ga Državni zbor takrat ne bi potrdil, če bi ravnal tako, kot je ravnal prvič, do afere Patria zelo verjetno ne bi prišlo. Špekuliram. Ampak vsi vemo, da je bila zadeva Patria političen proces. V njem so bile grobo kršene človekove pravice opozicijskemu voditelju in posledično je bil izkrivljen tudi demokratičen proces, legitimnost volitev leta 2014 je bila več kot samo vprašljiva.«

Ključni problem slovenskega sodstva po besedah sodnice Barbare Zobeč pa ni v pomanjkanju zunanje neodvisnosti, ampak predvsem v notranji neodvisnosti sodnikov.

Vir: Radio Ognjišče

J. M.