Volitve: Razmerje glasov med Gibanjem Svoboda in Slovensko demokratsko stranko

Razmerje glasov med največjima strankama (GS in SDS) na tokratnih volitvah glede na prikaz po voliščih. (avtor: Jernej Tiran, ZRC SAZU, Geografski inštitut Antona Melika)

Na zemljevidu je prikazano razmerje glasov med največjima strankama na tokratnih volitvah. Gre za prikaz po voliščih, za dve stranki, z rumenim je označeno, v katerih delih je zmagala Slovenska demokratska stranka (SDS), modro pa označuje zmago Gibanja Svoboda (GS).

“Glede na posamezna volišča je razvidno, da razcep med urbanim in ruralnim v Sloveniji še vedno vztraja,” je ob tem na Twitterju zapisal avtor Tiran.

Urbana so gosto naseljena območja (mesta), ruralno pa je območje podeželja.

Na večini volišč po Sloveniji je torej zmagala SDS, GS pa je zmagala na voliščih z večjim številom volivcev in volivk.

Gibanje Svoboda v dobršni meri ponazarja združeno levico, zato zemljevid v tem delu prikazuje tudi volišča (območja), kjer prevladujejo politično levo usmerjeni volivci in volivke.

Gre za podatke po delnih neuradnih izidih in preštetih 98,98 % glasov, podatke je zbral in pripravil Jernej Tiran z Geografskega inštituta Antona Melika, ki deluje pod okriljem Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Območje JV Slovenija (izsek)

M. D.