Žužemberk: Streljanje v šoli

V Osnovni šoli Žužemberk je bil dopoldne sprožen strel, pri čemer je bila ena oseba lažje poškodovana. 

Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto je pojasnil, da je bila policija o strelu, sproženem v prostorih šole, obveščena ob 10.34.

Po prvih zbranih obvestilih in ugotovitvah ogleda je 14-letnik v šolo prinesel pištolo. V družbi več učencev je nekaj po 10. uri v garderobi prišlo do sprožitve strela v tla, drobci krogle pa so oplazili nogo 13-letnega učenca v skupini.

Poškodovanega učenca so takoj oskrbeli v novomeškem urgentnem centru, kjer so njegove poškodbe opredelili kot lahke, zdrobljeni delci krogle so ga poškodovali po spodnjem delu nog.

Kot kaže, je do sprožitve strela prišlo nenamerno, zaradi neprevidnega ravnanja z orožjem. Po Perčevih besedah gre za pištolo hrvaške izdelave iz devetdesetih let, kalibra devetih milimetrov. Orožje naj bi pripadalo pokojnemu sorodniku 14-letnika.

Pištolo naj bi hranili v stari, nenaseljeni hiši, v omari, ki očitno ni bila primerna za hrambo orožja. Policisti so hišo zapečatili in nadaljujejo ugotavljanje odgovornosti polnoletnih oseb.

Perc je izpostavil in pohvalil prisebno ravnanje uslužbencev Osnovne šole Žužemberk, ki so takoj po dogodku zavarovali pištolo, poskrbeli za varnost pretresenih učencev in obvestili starše. V aktivnosti so se poleg kriminalistov in policistov vključili tudi šolski svetovalni delavci in psihologi.

O dogodku sta bila obveščena tudi dežurna preiskovalna sodnica in okrožni državni tožilec. Ogled kraja je opravila komisija sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto.

Kriminalisti vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Drugih okoliščin zaradi interesov predkazenskega postopka in udeleženih otrok in mladoletnikov na policiji ne morejo posredovati.

M. D.