Vnovičen poziv Luki Mescu, da opravi test na droge

Luka Mesec, podpredsednik vlade, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, (na seji parlamentarnega odbora 20. julij 2022). (vir: zajem zaslona)

Poslanec Žan Mahnič (SDS) je ministra in podpredsednika vlade Luko Mesca pozval, da opravi test na prepovedane droge in rezultat javno objavi.

Poslanec je zapisal, da v javnosti izredno odmeva afera o spolnih zlorabah, povezanih z novomeškim kulturnikom in zastopnikom Društva za sodobno kulturo Fotopub.

Afera je poleg domnevnih zlorab, povezanih tudi z uporabo nelegalnih drog, razkrila tudi številne pomanjkljivosti v sistemu financiranja kulturnih projektov, zato so v Poslanski skupini SDS že zahtevali sklic nujne seje odbora za kulturo.

Žan Mahnič je še dodal: “Iz pričevanj žrtev in tistih, ki so za obsojanja vredno in nesprejemljivo početje vedeli, smo lahko izvedeli, da je kulturna in politična elita slovenske levice vedela za dogajanje, tako v povezavi s spornimi zabavami kot z zlorabami državnih sredstev za kulturo. Vendar ni bil sprožen noben postopek pred preiskovalnimi organi niti o tem niso javno spregovorili, dokler se ni na profilu z imenom Proti nasilju Dušana Smodeja nabrala kopica anonimnih pričevanj o domnevnih kaznivih dejanjih kulturnika in zastopnika društva za sodobno umetnost. V medijih lahko preberemo, da je možen razlog za molk v tem, da so glavni akterji te afere ravno tej (politični in kulturni) eliti dostavljali prepovedane droge. Piše pa tudi o tem, da se je po vsej verjetnosti kdo od njih tudi udeleževal spornih zabav, kjer je prihajalo do spolnih zlorab.

S posameznimi akterji tega zavržnega in ostudnega ravnanja z ženskami (po navedbah naj bi bile nekatere med njimi celo mladoletne) naj bi bili po poročanju medijev povezani tudi vplivni posamezniki iz stranke Levica, kar je razvidno tudi iz nekaterih objavljenih fotografij v medijih.”

Mesca je pozval, naj glede na navedeno, predvsem pa zaradi njegovega pogostega neobičajnega in nervoznega obnašanja ter izjav, opravi test na prepovedane droge in rezultat javno objavi.

Tako bo lahko ovrgel vsakršen dvom v trditve, da so očitki o domnevnem uživanju prepovedanih substanc politične narave. Luka Mesec pa bo ne nazadnje tako lahko dal tudi odgovore, ki jih slovenska javnost od njega kot odgovornega politika upravičeno pričakuje.

M. D.