Vlomi in razdejanja postajajo stalnica tudi v Beli krajini

Policija javno večinoma molči in vse izgleda kot v najlepšem redu, vendar pa je dejansko stanje precej drugačno.

Po nepovabljenem in neželenem obisku med prvomajskimi prazniki, Semič. (Vir: Twitter)

Glede na uradna policijska sporočila za čas prvomajskih praznikov bi lahko rekli, da je v Slovenijo v tem času nezakonito vstopilo le 96 tujcev, migrantov. Vendar pa je številka zelo varljiva, saj iz novomeške policijske uprave o dogajanjih v zadnjih štirih dneh še niso poročali. Na podlagi neuradnih informacij pa naj bi zgolj v enem dnevu od štirih prijeli kar 110 migrantov. Nadalje policija ne poroča niti o vlomih in razdejanjih v nepremičninah domačinov, še manj pa o tem, kdo so bili storilci. Pa gremo po vrsti.

S Policijske uprave Ljubljana so včeraj poročali, da so policisti 1. in 2. maja na njihovem območju prijeli 43 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so jih v Sodražici, Kočevju in Ljubljani. Koprski policisti pa so poročali, da so dan pred 1. majem na njihovem območju prijeli 20 oseb, ki so v Slovenijo prišli na nedovoljen način. 1. maja so nato na območju Ilirske Bistrice izsledili 3 ilegalne migrante, 2. maja pa so obravnavali 30 nezakonitih prehodov državne meje. Skupno je to 96 migrantov.

S Policijske uprave Novo mesto pa so obvestilo o pregledu dogodkov nazadnje poslali v torek, in sicer za ponedeljek, 29. april 2019. To pomeni, da novomeška policijska uprava sporočila o tem, kaj se je dogajalo od 30. aprila dalje, to je zadnje štiri dni, še ni pripravila.

Na podlagi tega bi lahko sklepali, da je bilo v minulih praznikih zelo mirno tudi na področju migrantske problematike, vendar temu ni tako.

Slednje potrjujejo sporočila bralcev, kjer navajajo, da na obmejnem območju in tudi v notranjosti srečujejo večje skupine ilegalnih migrantov, tudi po 20 ali 30 skupaj, pri tem gre za mlade moške v starosti od 20 do 30 let. Na delu so tudi policisti, njihove avtomobile prebivalci redno videvajo in srečujejo, tudi po tri hkrati.

Navedeno pa pomeni le to, da državljani o stanju v državi nismo pravočasno in redno obveščeni.

Konec mirnega spanja

Doslej je tudi veljalo, da migranti, ki nezakonito vstopajo v državo, na obmejnih območjih ne vlamljajo in prebivalcem ne povzročajo materialne škode. Prebivalci so sicer poročali o prehodih, o tem, da včasih potrkajo na njihova vrata, pridejo na njihova dvorišča in podobno, predvsem pa je bilo veliko poročanja o velikih kupih odpadkov in smeti, ki ostajajo za migranti v bližnjih gozdovih. Tako v Beli krajini kot na območju Kočevskega in tudi Gorjancev.

Zdaj pa tudi iz Bele krajine že prihajajo sporočila o vlomih in krajih, domačini pa na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, že objavljajo fotografije s podobnimi prizori, kot so tisti na drugi strani meje, na Hrvaškem, pa tudi v okolici Ilirske Bistrice.

Zadnje objavljene fotografije so bile na Facebooku objavljene sinoči, objavil jih je domačin iz okolice Adlešičev. Ob objavi pa je zapisal, da »bi mu lahko kak pametni zagovornik migrantov pomagal pri odpravi škode, ki so mu jo povzročili«. Zapisal je: »Povejte vsaj en razlog, kaj dobrega vidite v njih!«

Oglasila se je tudi domačinka, ki je zapisala, da so bili tudi v njihovem vikendu. Pojasnila je, da so nato kot lastniki 1. in 2. maja v počitniški hiši dezinficirali, čistili, sežigali in popravljali, kar so poškodovali.

Na Twitterju pa je bila objavljena fotografija o razdejanju v nepremičnini v okolici Semiča.

Ob vsem tem v vodstvih ministrstva za notranje zadeve in policije še vedno zatrjujejo, da obvladujejo razmere na področju migracij, tako ob meji kot v notranjosti države, in temu primerno izvajajo ustrezne ukrepe.

Po obisku med prvomajskimi prazniki, Semič. Vir: Twitter)
Izsek iz Facebooka.

Fotografije, ki jih se sinoči na Facebooku objavil domačin iz Bele krajine, iz okolice Adlešičev.

 

Ob tem spomnimo še na naslednji nedavni zapis na Facebooku:

Eden od nedavnih zapisov na FB.

J. M.