Vlada vzpostavila klicni center za informacije o pomoči beguncem iz Ukrajine

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je danes, 2. marca 2022, vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530.

Vzpostavili so tudi poseben elektronski poštni naslov [email protected]. Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem angleškem in ukrajinskem jeziku.

V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

Prebivalci Slovenije so svojo solidarnost in humanitarno pomoč izkazali že neštetokrat. Prvi begunci iz Ukrajine so prispeli tudi v Slovenijo, začeli smo zbirati humanitarno pomoč, odziv je izjemen. V preteklih dneh se je na Urad za oskrbo in integracijo migrantov obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati državljanom Ukrajine, tudi z organizacijo različnih vrst prevozov v Slovenijo. Vse, ki želijo nuditi tovrstno pomoč prosimo, da se pred organiziranjem prevoza, zaradi uskladitve in dodatnih informacij, vezanih na prihod državljanov iz Ukrajine, obrnejo na Urad za oskrbo in integracijo migrantov. Le tako bomo lahko organizirano in predvsem hitro pomagali vsem, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Prvi begunci iz Ukrajine so že prispeli v Slovenijo. Slovenija je začela tudi zbiranje humanitarne pomoči. Kot so sporočili iz urada za oskrbo in integracijo migrantov, se je nanje v preteklih dneh obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati državljanom Ukrajine, tudi z organizacijo različnih vrst prevozov v Slovenijo.

M. D.