Vlada priznala, da so bile primerjane cene košarice osnovnih živil nerealne

Vir: Pixabay.

Vlada oziroma kmetijsko ministrstvo je posredno priznalo, da so bile cene osnovnih živil pri trgovcih, ki jih je za državo primerjalo podjetje April 8, nerealne. Trgovci so namreč na dan, ko je podjetje izvajalo popis, nekatere cene osnovnih živil resda znižali, a so na policah zagotovili zelo majne zaloge. Tako so bile cene določenim izdelkom znižane izključno za potrebe popisa in niso odražale realnih cen.

Kmetijsko ministrstvo je namreč včeraj sporočilo, da bo akcijo spremljanja cen košarice osnovnih živil do nadaljnjega zamrznilo. Podjetju April 8 so doslej nakazali 276.919 evrov.

“Ker se je inflacija na hrani trenutno umirila in ker trgovci niso zagotavljali zadostnih količin popisanih izdelkov v obdobju med dvema popisoma, je ministrstvo sprejelo odločitev, da se fizični popis začasno preneha izvajati ter se hkrati proučijo možnosti za dosego dogovora s celotno verigo od kmeta do trgovca glede nadaljevanja projekta,” so sporočili z ministrstva včeraj.

S tem so tudi neposredno priznali, da so trgovci cene nekaterih osnovnih živil znižali izključno za potrebe popisa, pri čemer so lahko kupci kupili le omejeno, zelo majhno količino znižanih izdelkov.

Eden od primerov, ki smo ga opazili tudi pri našem portalu, so makaroni podjetja Mlinotest. Tem je Spar v zadnjem času nenavadno znižal ceno in jih ponujal po 19 centov, a je zaloga na polici zelo hitro pošla in jih ni bilo mogoče kupiti.

Podobno je bilo v Hoferju, kjer so polkilogramski zavitek sira gavda prodajali po 0,93 evra, vendar je tudi ta zaloga na policah hitro pošla.

A. V.