Odvzeto govedo: Včeraj usmrtili prvo bolno kravo

Tako so mučili živali, ko so jih nalagali na kamion. Med noge krave je bila zapletena žica. (vir: arhiv)

Včeraj dopoldan so na kmetiji Možgan v okolici Krškega usmrtiti eno od govedi, ki so jo prejšnji teden po dobrih dveh mesecih vrnili na kmetijo. Gre za kravo, ki je imela po vrnitvi na kmetijo na boku hematom (bulo), veterinar je po vrnitvi živali domov opravil punkcijo, žival je prejela antibiotik, vendar se je njeno zdravstveno stanje tako poslabšalo, da so jo morali včeraj usmrtiti.

Pred odvzemom je bila krava zdrava, po vrnitvi krav na kmetijo je vse živali pregledal domači veterinar.

Po poročanju portala 24ur.com ima “še ena krava ima gnojno bulo na boku, dve kravi imata vročino”. Lastniki živali predvidevajo, da se je zdravstveno stanje krav poslabšalo tudi ob nalaganju goveda na tovornjake.

Spomnimo. Živali je nezakonito odvzela inšpektorica Danuša Štiglic z novomeške veterinarske inšpekcije. Živali so po travniku preganjali več ur, na živilske kamione so jih spravljali tudi z mučenjem. Naslovna fotografija pa pokaže kravo, ki je imela med nogami zapletene žice. Zelo možno, da so včeraj usmrtili prav to kravo.

Prve krave so se na kmetijo Možgan vrnili prejšnji teden. Že takrat je lastnik dejal, da so živali v slabšem stanju kot takrat, ko so bile odvzete. Kot kaže, so prvih 13 krav, od katerih je bila včeraj ena usmrčena, vrnili iz Mokronoga (domnevno od Cvetana). Preostalih 11 so vrnili v ponedeljek (iz Savinjske doline in domnevno iz okolice Radeč).

Na fotografiji je prvo vrnjena živina na kmetijo Možgan:

Del odvzetega goveda po vrnitvi na kmetijo Možgan (vir: družina Možgan, FB)

A. L.