Vlada določila dodatke za pomoč številnim skupinam državljanov

Minister za finance mag. Andrej Šircelj.

Vlada je na današnji seji sprejela sedmi protikoronski paket ukrepov, imenovan PKP7. Finančni minister mag. Andrej Šircelj je na novinarski konferenci poudaril, da se bo s predlaganimi zakonskimi ukrepi med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom, socialnim in zdravstvenim delavcem.

Pri tem je izpostavil naslednja izplačila:

  • solidarnostni dodatek za upokojence,
  • enkratni solidarnostni dodatek za ranljive skupine oseb na podeželju, ki imajo nizke dohodke,
  • enkratni solidarnostni dodatek za otroke v višini 50 evrov do petega dohodkovnega razreda,
  • enkratni solidarnostni dodatek za študente v višini 150 evrov,
  • izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 evrov.

Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, bo delodajalec (predvidoma že z decembrsko plačo) izplačal krizni dodatek v višini 200 evrov. Izplačilo bo delodajalcem povrnila Finančna uprava RS.

  • Tistim, ki delajo v posebno rizičnih pogojih, kot tudi tisti, ki delajo v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 %.
  • Do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije so upravičeni javni uslužbenci v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer v višini 30 % urne postavke njihove osnovne plače.

Preberite tudi dopolnjeno poročilo z zneski za posamezne pomoči: Paket pomoči za omilitev posledic drugega vala epidemije podrobneje

Na ministrstvu ocenjujejo, da je finančni učinek PKP7 okoli 550 milijonov evrov.

Vlada bo zakon zdaj poslala v državni zbor, ta ga bo predvidoma sprejel že v prihodnjem tednu. Izplačila bodo večinoma v letu 2021.

Spomnimo. Sprejem zakona PKP je za nekaj dni blokiral Karl Viktor Erjavec, ki se zaradi lastnih ambicij po domnevnem mandatarstvu v koaliciji KUL v sredo ni udeležil sestanka predsednikov koalicije niti na tega ni poslal svojega podpredsednika. DeSUS je v četrtek izstopil iz koalicije in vlada je danes lahko nadaljevala s potrjevanjem predloga PKP7.

O predlogu zakona bomo podrobneje še poročali, tokrat smo zajeli le najaktualnejše podatke.

Predsednik vlade Janez Janša pa se je na družbenih omrežjih zahvalil svetovalni skupini za pomoč tudi pri pripravi zakona PKP7, ki jo vodi dr. Andrej Lahovnik.

Z današnje seje vlade na Brdu pri Kranju (vir: Twitter)

M. D.