Vinar leta je Jožef Prus iz Krmačine

Vinogradnik in vinar Jožef Prus iz Krmačine v Beli krajini.

Vinar leta v okviru 45. ocenjevanja vin na sejmu Agra je Jožef Prus iz Vinske kleti Prus iz Krmačine pri Metliki. Pripadla mu je tudi nagrada Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino. To je postal renski rizling, ledeno vino, 2016.

Jožef Prus je bil za vinarja leta razglašen že tudi v letih 2009, 2010, 2011 in 2012.

Nagrajence so včeraj razglasili na sejmu Agra in podelili tudi medalje. Nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino in najboljšega traminca so podelili prvič.

Vinska klet Prus s Krmačine je včeraj prejela nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino sploh, in sicer za renski rizling ledeno vino, letnik 2016, z oceno 96,00 točk. Prus se ponaša še z dvema nazivoma šampion, in sicer za renski rizling ledeno vino, letnik 2016, ter za sauvignon ledeno vino, letnik 2016. Poleg tega je večkratni slovenski vinar leta za svoja vina prejel še 11 velikih zlatih, 11 zlatih in šest srebrnih medalj. Prejel je tudi dve veliki zlati in dve zlati medalji na mednarodnem ocenjevanju vin sorte traminec, ITC – International Tramin Challenge, ki so ga letos izvedli prvič, postal pa je tudi prvak belokranjske vinsko turistične ceste.

Letos so komisije v štirih dneh ocenile 678 vzorcev vin 209 vinarjev, na rednem delu ocenjevanja je sodelovalo 599 vzorcev vin 174 vinarjev iz treh držav, na ocenjevanju biovin 30 vzorcev 10 vinarjev, novemu, prvemu ocenjevanju tramincev pa je 25 vinarjev iz štirih držav zaupalo 49 najboljših tramincev.

Število vzorcev je preseglo lansko za skoraj 20 odstotkov in je bilo največje v zadnjih 10 letih. Letnik po besedah predsednika ocenjevalnih komisij Mojmirja Wondre sicer ne spada med najboljše v zadnjem desetletju. Zaradi slabših vremenskih razmer v fazi dozorevanja grozdja so vina na splošno nekoliko tanjša, na alkoholu šibkejša, vendar pa sortno lepo izražena in pitka, je pojasnil. Ocenjevalci so bili navdušeni na sortnostjo in izraženostjo arome, pohvalili pa so tudi kakovosti penin in pitkost rdečih vin.

Na ocenjevanju so med drugim podelili 11 šampionov kakovosti, vina pa so prispela na ocenjevanje iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Severne Makedonije in Slovenije.

C. R.