V tokratnem poostrenem nadzoru odkrili 257 migrantov in 7 tihotapcev

Fotografija je simbolična. (vir: policija.si)

Policija je objavila še več podrobnosti o poostrenem nadzoru na območju policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana, ki so ga policisti izvajali v pretekli noči, z 18. na 19. avgust 2020. Poostren nadzor je potekal sinoči od 19. ure do danes do 10. ure. V njem so obravnavali 257 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo.

Namen poostrenega nadzora preprečevanje in odkrivanje nezakonitih prehodov

V tokratnem drugem poostrenem nadzoru so, podobno kot v prvem v začetku avgusta, poleg policistov obeh policijskih uprav dodatno sodelovali še policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje, policisti Specializirane enote za nadzor prometa ter operaterji z droni iz Policijske uprave Ljubljana.

Policija je prvi poostreni nadzor, kjer so prijeli 209 migrantov in več tihotapcev, opravljala v noči s 6. na 7. avgust 2020, o tem smo poročali tukaj – poostren-nadzor

Namen poostrenega nadzora je bil preprečevanje in odkrivanje nezakonitih prehodov meje na najbolj obremenjenih območjih, tokrat na območjih policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana. Posebna pozornost je bila namenjena predvsem točkam in relacijam, ki se nahajajo med državnima mejama s Hrvaško in Italijo.

DSCN9084
V tem vozilu sta dva sprovajalca prevažala kar 42 migrantov. Policisti so jih odkrili na območju Policijske postaje Cerknica.

Obravnavanih 257 migrantov in prijetih 7 tihotapcev

Na območju PU Novo mesto in PU Ljubljana je bilo v času poostrenega nadzora obravnavanih 257 oseb, ki so nedovoljeno prestopile mejo. V tem času so prijeli tudi 7 tihotapcev, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Vseh sedem osumljencev je v policijskem pridržanju.

DSCN9091

Sprovajalci v želji po hitrem in visokem zaslužku prevažajo migrante v tistih delih vozil, ki so namenjeni tovoru in niso primerni za potnike, so brez varnostnega pasu ter možnosti zračenja, zato jim pogosto grozijo hude poškodbe ali celo zadušitev.

Migranti skupaj v večjih skupinah

Med poostrenim nadzorom so policisti obravnavali večje skupine migrantov, in sicer je bila:

  • na območju Policijske postaje (PP) Črnomelj obravnavana skupina 85 oseb, ki so peš nedovoljeno prestopile mejo. V skupini je bilo 62 državljanov Afganistana, 22 državljanov Pakistana in 1 državljan Bangladeša;
  • prav tako na območju PP Črnomelj obravnavana skupina 48 oseb, državljanov Bangladeša, ki so nedovoljeno prestopile mejo v kombiniranem vozilu znamke Renault Master, ki ga je vozil državljan Ukrajine;
  • na območju PP Cerknica obravnavana skupina 42 oseb, ki so nedovoljeno prestopile mejo v kombiniranem vozilu znamke Renault Master, ki sta ga vozila dva slovenska državljana. V kombiniranem vozilu je bilo 33 državljanov Pakistana, 5 Afganistana, 2 Indije in 2 Nepala;
  • na območju PP Metlika obravnavana skupina 9 državljanov Afganistana, ki so peš nedovoljeno vstopili v Slovenijo, nato pa so se s pomočjo dveh sprovajalcev, državljanov Afganistana in Kube, z dvema osebnima voziloma italijanskih registrskih oznak namerili odpeljati proti Italiji;
  • na območju PP Kočevje je bila v času nadzora obravnavana skupina 3 državljanov Afganistana, ki jih je v osebnem avtomobilu prevažal sprovajalec, državljan Ukrajine.

Tudi v ostalih delih Slovenije odkritih več migrantov

V času poostrenega nadzora je bilo drugod po Sloveniji odkritih še 35 migrantov, skupaj je bilo tako v Sloveniji v času poostrenega nadzora prijetih 292 nezakonitih migrantov.

Tudi na območju PP Ljutomer so obravnaval skupino migrantov, in sicer 4 državljane Bangladeša, ki jih je v osebnem vozilu prevažal sprovajalec, državljan Iraka.

V primerjavi z lanskim obdobjem letos porast migracij

V obdobju od 1. januarja do 18. avgusta 2020 je bilo obravnavanih 8762 ilegalnih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju so obravnavali 8802 ilegalnih prehodov.

V letošnjem letu prevladujejo državljani Pakistana, Maroka in Afganistana. Rastoč trend nezakonitih migracij zaznavamo predvsem v zadnjih dveh mesecih, po prenehanju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19.

Med najbolj obremenjenimi ostajajo policijske uprave Ljubljana, Novo mesto in Koper

Policijske uprave Ljubljana, Novo mesto in Koper ostajajo najbolj obremenjene z nezakonitimi prehodi državne meje. Največ ilegalnih prehodov je letos obravnavala PU Ljubljana, kjer se obseg nedovoljenih migracij močno povečuje.

Policija svoje ukrepe prilagaja načinom storitve nezakonitih prehodov državne meje na podlagi analiz tveganja tako za območje Slovenije kot tudi širše regije. Zaradi navedenega policija tudi ves čas poostreno nadzira celotno državno mejo s Hrvaško.

Prvi poostreni nadzor policije je potekal v noči s 6. na 7. avgust 2020, ko so policisti prijeli 209 nezakonitih migrantov. V poostrenem nadzoru so tudi takrat dodatno sodelovali še policisti posebne policijske enote; policisti, vodniki službenih psov in debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje; policisti Specializirane enote za nadzor prometa, Letalska policijska enota s helikopterjem ter operaterji z droni iz Uprave za informatiko in telekomunikacije.

C. R.