Kacin: Vlada bo jutri Hrvaško uvrstila na rdeči seznam

Fotografija je simbolična.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada jutri Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav. Vse, ki bodo od petka naprej odšli na Hrvaško dopustovati, čaka ob povratku 14-dnevna karantena.

Tisti, ki trenutno že dopustujejo na Hrvaškem, pa bodo imeli na voljo vsaj do konca vikenda, da se brez karantene vrnejo domov.

“Dejstvo je, da se razmere na Hrvaškem dramatično slabšajo. Podatki o okuženih govorijo o tem, da so razmere resnično slabe in se bo Hrvaška sama uvrstila na rdeči seznam,” saj bo po vsej verjetnosti imela že danes več kot 40 okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev,” je po današnjem srečanju stroke in vladnih predstavnikov na Brdu pri Kranju povedal Kacin.

Opozoril je, da so razmere tako slabe, da slovenski vladi ne ostane nič drugega, kot da državljane pozove, “naj se čim prej vrnejo iz nevarne države. Ne glede na to, kakšne aranžmaje tam imajo. Stvari se hitro slabšajo in bodo še veliko slabše,” je dejal Kacin.

Po njegovih besedah “bo vlada prisiljena uvesti karanteno”, odločitev o uvrstitvi Hrvaške na rdečih seznam držav pa bo v uradnem listu objavljena že jutri, v četrtek.

“Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob povratku nazaj,” je opozoril.

Slovenski dopustniki, ki so že na Hrvaškem, pa bodo za povratek imeli predvidoma na voljo še cel konec tedna, po potrebi tudi v ponedeljek. Bolj natančno pa bo znano jutri, po seji vlade.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 219 novih okužb s koronavirusom.

Prof. dr. Bojana Beovič in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin po današnjem srečanju stroke in vladnih predstavnikov na Brdu pri Kranju. (vir: Twitter)

C. R.