Ubijajoč avgustovski dan: Rekordno število prijetih migrantov in tihotapcev

(vir: policija.si)

S slovenskih policijskih uprav poročajo, da so policisti v roku 24 ur, včeraj od 6. do danes do 6. ure, izsledili in prijeli kar 301 migranta in 8 tihotapcev. Gre za rekordno število prijetih. Največ so jih prijeli na območju Policijske uprave Novo mesto, večino ponoči. Hkrati so prijeli še 5 tihotapcev, ki so migrante v nehumanih razmerah z dvema kombijema in dvema avtomobiloma nameravali prepeljati v notranjost države. Še dve tihotapski vozili so ustavili policisti z ljubljanske policijske uprave.

PU Novo mesto: Prijeli 227 migrantov in 5 tihotapcev

Policisti so na območju Ručetne vasi, Damlja, Lokev, Starega trga ob Kolpi, Preloke, Učakovcev (PP  Črnomelj), Koroške vasi in Vahte (PP Novo mesto) izsledili in prijeli 148 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 79 državljani Pakistana, 50 državljani Bangladeša, 12 državljani Afganistana in sedmimi državljani Maroka še niso zaključeni.

Okoli polnoči so v Črnomlju ustavili kombi avstrijskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da državljan Ukrajine v vozilu prevaža 48 tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Kriminalisti so odvzeli prostost 44-letnemu državljanu Ukrajine, ki je v življenjsko ogrožajočih razmerah prevažal tujce, in zasegli kombi. Policisti so 28 državljanov Pakistana in 20 državljanov Bangladeša prepeljali na policijsko postajo, postopki z njimi pa še potekajo.

Podturnu pri Dolenjskih Toplicah so sinoči nekaj po 22. uri ustavili kombi slovenskih registrskih oznak. 36-letni  voznik  in  24-letni potnik (oba državljana Slovenije) sta v vozilu prav tako v nehumanih razmerah prevažala 22  državljanov  Pakistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Osumljencema kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost in ju pridržali. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Okoli 17.30 so na območju Gornje Težke Vode ustavili osebna avtomobila Audi in Fiat italijanskih registrskih oznak. 29-letni državljan Afganistana in 44-letni  državljan Kube sta v vozilih prevažala 9 tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Sprovajalcema so odvzeli prostost in ju pridržali ter jima zasegli vozila. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano  prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki  z devetimi državljani Afganistana še potekajo.

PU Ljubljana: Prijeli 50 migrantov in 2 tihotapca

Policisti so na  območju Podskrajnika, Livolda, Kočevja in Ljubljane izsledili in prijeli 50 tujcev (drž. Maroka, Alžirije, Afganistana, Pakistana, Indije in Nepala), ki  so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Pri tem so s PU Ljubljana izpostavili dogodka v Podskrajniku in Livoldu, kjer so prijeli 45 migrantov in dva tihotapca.

Včeraj, okoli 19. ure, so policisti v Podskrajniku (občina Cerknica) ustavili tovorno vozilo znamke Renault master, slovenskih registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da sta 46-letni voznik in 50-letni sopotnik, oba slovenska državljana, v vozilu prevažala 42 tujcev (državljanov  Afganistana, Pakistana, Indije in Nepala), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Slovencema je bila zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države odvzeta prostost.

Prav tako včeraj, v popoldanskem času, so policisti v Livoldu ustavili osebno vozilo znamke Mazda, poljskih registrskih oznak. V postopku je bilo ugotovljeno, da je 24-letni voznik, državljan Ukrajine, v vozilu prevažal 3 tujce (državljane  Afganistana), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Ukrajincu  je bila zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države odvzeta prostost.

PU Koper: Prijeli 19 migrantov, še tri so vrnili iz Italije

Skupno so prijeli 19 migrantov, od tega 18 na območju Policijske postaje Kozina on 1 na območju Kopra. Prijeli so 14 Afganistancev, 3 Turke in 1 državljana Bangladeša. Italijanski varnostni organi so nam vrnili 3  državljane Pakistana. Postopki še potekajo.

PU Maribor: Prijeli 1 migranta

Včeraj popoldne so policisti na MMP Gruškovje, na podvozju priklopnega vozila bosanskih registrskih oznak, odkrili državljana Maroka. Po končanem postopku so ga policisti zavrnili nazaj na Hrvaško.

PU Murska Sobota: Prijeli 4 migrante in tihotapca

Ljutomerski policisti so v bližini mejne črte zaustavili osebni avtomobil. Pri kontroli je bilo ugotovljeno, da je voznik, državljan Irana, ki prebiva in dela v Nemčiji, v avtomobilu vozil 4 državljane Bangladeša, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v Republiko Slovenijo. Voznik bo s kazensko ovadbo priveden na sodišče, tujci pa bodo vrnjeni na Hrvaško.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

Kombi, v katerem sta dva tihotapca, oba slovenska državljana, prevažala kar 42 migrantov. (foto: PU Ljubljana)

Fotografije, ki jih je Policijska uprava Novo mesto objavila na družbenih omrežjih:

C. R.