V sredo ponovni shod upokojencev za višje pokojnine

Fotografija s prvega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev v Ljubljani.(vir: arhiv)

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije pripravlja 2. vseslovenski shod upokojencev, ta bo jutri, v sredo, 1. marca, ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani (na ploščadi pred parlamentom), s sloganom: Upokojenci in mladi želimo dostojno živeti!

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let so upravičeni do brezplačnega prevoza z vlakom ali avtobusom na rednih potniških linijah.

Kartico za to se pridobi na prodajnih mestih vozovnic za vlak ali avtobus, kjer to izdajo takoj. Priporočljivo pa je, da se to uredi pravočasno. Kartica je uporabna tudi na avtobusnih linijah v večjih mestih (Novo mesto, Celje, Ljubljana itd.).

Kartica za brezplačni prevoz velja 12 mesecev, zato je treba preveriti tudi njeno veljavnost. V primeru, da je veljavnost pretekla, se to obnovi na prodajnih mestih vozovnic na železniški ali avtobusni postaji.

Več o tem smo poročali tukaj: Brezplačna vozovnica 

V nekaterih krajih, kjer ni ustreznih avtobusnih ali železniških povezav člani ljudske iniciative organizirajo posebne avtobusne prevoze, kontaktne osebe je treba poiskati na družbenih omrežjih.

Prvi shod je bil 1. februarja z udeležbo več kot 25 tisoč udeležencev. Shod je potekal mirno, trajal je eno uro. Posnetek shoda si lahko ogledate na povezavi: Glas upokojencev 

Iniciativa Glas upokojencev Slovenije je pripravila več zahtev, med njimi so višje pokojnine, o katerih se želijo pogajati z vlado. Ker se vlada ne zmeni za zahteve upokojencev, so organizatorji napovedali, da bodo s protesti nadaljevali, dokler se zahteve ne uresničijo.

O upokojencih je na sobotni slavnostni akademiji SDS v Mariboru govoril tudi Janez Janša. Izpostavil je, da ga veseli, da se končno prebuja tudi upokojenska generacija. Velik del upokojenske generacije je namreč oropan osnovnega dostojanstva, ki ga predstavlja pošteno plačilo za minulo delo. Kot je dejal, nizke pokojnine preko 300.000 slovenskih upokojencev predstavljajo daleč največjo kolektivno krivico sodobne Slovenije. Poudaril je, da pokojnina ni socialna kategorija, ampak plačilo za minulo delo:

“V našem vladnem mandatu smo to krivico kljub nizki inflaciji popravljali z rednimi dvigi pokojnin ter selektivnimi draginjskimi dodatki. Danes jim vlada brez draginjskih dodatkov ob 10% inflaciji pokojnine dviga za zgolj dobrih 5%, kar bo zaostanke oziroma krivico poglobilo.

Potreben je torej močan, vsestranski pritisk na oblast, da se preneha uničevanje dostojanstva generacije, ki je med drugim priborila tudi samostojno Slovenijo.”

M. D.