Škocjan: Otroško pustno rajanje

Otroško pustno rajanje v Škocjanu (vir: občina)

Včeraj popoldan so se v Škocjanu pri gasilskem domu zbrale male in velike maškare, ki so prišle preganjati zimo. Vreme je res lepo služilo, tako da so po izvedeni povorki, ki se je vila od gasilskega doma do Metelkovega doma, rajanje lahko nadaljevali pred Metelkovim domom.

Pustno rajanje sta organizirala Kulturno društvo dr. I. Knobleharja Škocjan in Turistično društvo Škocjan na Dolenjskem.

Kolono veselih pisanih maškar je čez Škocjan vodil mladi harmonikaš Gašper iz Tržišča, učenec Janeza Lekšete.

Zbrane je pred Metelkovim domom čakala veselo razpoložena čebelica Maja (op. Maja Jovanovič). Maja je pripravila pravo pustno zabavo za vse maškare. Otroci so skupaj s čebelico Majo veselo rajali, peli in reševali uganke ter se nasploh dobro imeli in zabavali. Ob Majini pesmi Čokolada, ki jo otroci dobro poznajo, maškaram so nato razdelili slastne pustne krofe, ki so jih za vse maškare spekli v Pekarni Pepe. Manjkal ni niti topli slastni čaj, ki ga je pripravil Martin Kirar iz Zavinka.

Letos so otroško pustno rajanje popestrili še s ponudbo prodajnih stojnic. Vabilu občine  so se odzvale članice DPŽ Škocjan, ki so obiskovalcem ponujale krofe, flancate, miške in piškote; Ekološka kmetija Mlakar je ponujala moko – pšenično, pirino, ajdovo ter pirin zdrob, poskrbeli pa so tudi, da je na prireditvenem prostoru slastno dišalo, saj so kar na stojnici pekli fritule; Kmetija Škrjanec je ponujala svoje mlečne izdelke iz senenega mleka: jogurte, sire, skuto, namaze. Na stojnici pa je svoje ročno delo predstavila tudi Cirila Bec, ki je obiskovalcem ponudila nakit, vizitke, rože, kviling slike ipd.

Tako kot lani so za vse vesele maškare pripravili tudi pisane balone, Mirko Gradišar iz podjetja Messer pa je poskrbel, da so baloni lahko leteli.

“Vse vesele pisane maškare, male in velike, princese in kavboji, policisti, miške, čebelice, zajčki, pikapolonice, pujski, medvedji, gusarji in indijanci, tajni agentje pa naj zimo, sneg in mraz preganjajo tudi jutri, v torek, in prikličejo pomlad, katere se že vse zelo veselimo,” so ob tem zapisali v občinski upravi.

Še več fotografij je dostopnih na povezavi: Škocjan

M. D.