V Splošni bolnišnici Novo mesto veliko vprašanj tistih, ki potujejo v tujino

Stavba nekdanje interne Splošne bolnišnice Novo mesto, ki jo bodo zdaj z evropskimi sredstvi povsem prenovili. (vir: arhiv)

V Splošni bolnišnici Novo mesto je danes hospitaliziranih 29 covid bolnikov, od tega 6 na intenzivnem oddelku. V bolnišnici pa posebej v začetku in ob koncu tedna zaznavajo velik porast povpraševanja tako po hitrih kot PCR testih.

Glede opravljanja testov v bolnišnici navajajo, da je veliko vprašanj tudi iz naslova potovanj v tujino, saj zahtevani PCR test za nemoten prehod meje ne sme biti starejši od 24 ur.

Ker se zadeve spreminjajo in ker imajo različne države tudi različne zahteve, vsem, ki se odpravljajo na pot, priporočajo, da se dobro pozanimajo, kaj potrebujejo, predvsem pa, da se na odvzem PCR testa naročijo pravočasno, da bodo izvid lahko prejeli pred samim potovanjem.

V Splošni bolnišnici Novo mesto omogočajo samoplačniško testiranje:

  • s hitrimi testi (cena: 15 EUR),
  • samoplačniško testiranje s PCR testi (cena: 94 EUR) in
  • samoplačniško testiranje za protitelesa, s katerimi ugotavljamo prebolevnost koronavirusne bolezni v preteklosti (cena: 20 EUR).

Testiranja opravljajo v stari (rumeni) interni stavbe bolnišnice.

Na odvzem se lahko naročite na elektronski naslov: [email protected]  ali po telefonu na številko: 07 39 16 502 vsak dan med 8.00 in 14.00.

Ob poizkusnem enotedenskem odpiranju gostinskih lokalov in polnem zagonu šol še nekaj časa pričakujejo povečano povpraševanje po testiranjih, so sporočili iz vodstva bolnišnice.

Glede na načrt izhodne strategije se novomeška bolnišnica po številu hospitaliziranih covid bolnikov v Sloveniji nahaja med 2. in 3. fazo, kar pomeni, da v tem trenutku ostajajo covid bolnišnica in sprejemajo tudi obolele s covid-19 iz Posavja.

M. D.