V Sloveniji uradno potrjena že tretja okužba s koronavirusom

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Okužbo z novim koronavirusom so po navedbah vlade doslej uradno potrdili pri treh osebah. Danes do 18. ure naj bi testirali 433 oseb.

Po neuradnih, vendar zanesljivih virih iz krogov blizu UKC Ljubljana, naj bi bilo samo v tej ustanovi od 300 testiranih 30 okuženih.

Prvi primer potrjene okužbe je bil pri 60-letnemu Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo, ki jo povzroča ta koronavirus, covid-19. Drugi in tretji okuženi pa sta bila njegova sopotnika na potovanju.

Drugi znakov bolezni ne kaže, tretji ima lažje prehladno obolenje. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka.

Epidemiologi so ugotovili, da je bil prvi bolnik, pri katerem so v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom, v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris.

V Zdravstvenem domu na Viču je bil okuženi v stiku še s 7 osebami.

V času, ko je prvi obiskal ljubljansko urgenco, je bilo tam tudi večje število drugih bolnikov, več kot 30. Bilo je v soboto, med 20. uro in 21.30.

Skupno je bil okuženi v stiku z najmanj 56 osebami.

C. R.