V Osilnici in Kostelu še vedno čakajo na finančno pomoč države

V občini Osilnica, ki so jo sredi septembra 2022 prizadele poplave, je bilo poškodovane veliko občinske in državne infrastrukture in poplavljenih veliko hiš. Poplavljanje reke Kolpe. (Foto: Facebook profil Občine Osilnica)

V občinah Kostel in Osilnica sta nedavno opozorili, da še vedno čakajo na finančno pomoč države, da bi se lahko lotili celovite sanacije po poplavah. Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da bo končna ocena škode na vlado poslana predvidoma prihodnji teden.

Po obravnavi na vladi pa bo ministrstvo za okolje nato pripravilo sanacijski program, kar stvari lahko še dodatno zavleče.

Na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Marjan Šarec, so za STA pojasnili, da državna komisija za ocenjevanje škode še ni končala s nadzorom ocenjene škode, kot so jo ocenile občinske komisije.

Končno oceno neposredne škode na stvareh naj bi komisija obravnavala ta konec tedna, predvidoma v prihodnjem tednu pa bo nato gradivo posredovano v proceduro na vlado. Kot navajajo, gre za oceno škode, ki je nastala občinam ob poplavah sredi septembra. Konec septembra so sicer občini, pa tudi nekatere druge, prizadele nove poplave, ki pa vsaj po oceni župana in županje Kostela in Osilnice večje dodatne škode v njunih občinah niso povzročile.

Po ocenah občin je v tem okolju škode po poplavah sredi septembra za več milijonov evrov. Spomnimo. Marjan Šarec v vlogi obrambnega ministra je te obkolpske kraje septembra tudi obiskal in obljubljal hitro pomoč.

Osilniška županja Alenka Kovač pa je povedala: “Rekli so nam, da so postopki kar dolgi in da se lahko na izplačilo čaka tudi do pol leta.”

K. R.