V Odesi skladišča polna žit, Putin preprečuje izvoz

Skoraj 70-letni Vladimir Putin je na včerajšnji paradi v Moskvi ponovno širil svojo teorijo zarote o Natovem načrtovanju napada na Rusijo s pomočjo "ukrajinskih nacistov". (vir: @visegrad24, Twitter)

Začel se je 76. dan ruske invazije na Ukrajino. V Moskvi so včeraj obeležili 77. obletnico zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo. Udeležil se ga je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je sprehodil s sliko svojega očeta Vladimirja Spiridonoviča Putina in imel govor.

Hkrati je Rusija v zadnjih urah izvedla več kot 200 napadov na Ukrajino, ubitih naj bi bilo približno 350 ukrajinskih vojakov.

Nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko je za Sky News parado v Moskvi in Putinov govor komentiral: “To je ukrajinska zemlja in nima nič opraviti s teboj in mi te sovražimo. Dejal je, da nasprotuje Natu, jaz pa mu odgovarjam, da je Nato tu zaradi varnosti držav članic, ne zato, da ti nasprotuje. Mar zato poskušaš napasti vse, vključno z državami članicami Nata?”

Včeraj je bil tudi Dan Evrope, Ukrajino je nenapovedano obiskal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. V Odesi ga je sprejel ukrajinski premier Denis Šmihal. Zaradi raketnega napada sta se morala zateči v zaklonišče.

Michel je povedal, da je v Odesi videl polna skladišča z žiti, namenjena za izvoz, vendar Rusija preprečuje, da bi Ukrajina to poslala v svet.

Leta 1945 poraženo samo eno zlo, drugo je preživelo

Včeraj je potekala tudi spletna parada, imenovana Solidarnost za zmago, ki je bila predvajana na ukrajinski nacionalni televiziji. Spletna parada za zmago, v kateri so demokratični evropski voditelji izrazili solidarnost z Ukrajino. Spletnega dogodka se je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Uvodoma je spomnil, da je bilo leta 1945 poraženo samo eno zlo: nacionalsocializem ali nacizem. Drugo zlo, mednarodni socializem ali komunizem, je v spopadu s prvim zlom slavilo zmago. Vendar pa zlo samo zato, ker se spoprime z drugim zlom, še ne postane dobro. To drugo zlo je zasedlo Vzhodno in Srednjo Evropo ter Baltik. Razširilo je gulage in prisilna delovna taborišča. Pobilo je na milijone nedolžnih ljudi doma in v tujini. Zlo je preživelo. Danes omrežje KGB nadzoruje rusko državo. Ima jedrsko orožje in prihodnost je nejasna.

Ukrajinskim prijateljem je sporočil: “Občudujemo vaš neverjetni pogum vpričo tega zla. Ko branite svojo ljubljeno Ukrajino, se borite tudi za Evropo. Znova. Ste na pravi strani zgodovine. Tako ste vi, Ukrajinci, tisti pravi, zakoniti dediči tega častnega boja pred 77 leti. V Moskvi pa so dediči pakta Molotov-Ribbentrop.

Dovolite mi, da znova potrdim našo solidarnost z vami in svojo polno podporo, da se Ukrajini takoj zagotovi jasna perspektiva za hitro vključevanje v EU.” Celoten govor je dostopen na povezavi: Ukrajinci ste na pravi strani zgodovine

Zemljevid z označenimi zadnjimi dogodki v Ukrajini:

liveuamap.com/uk

A. L.