V Novem mestu ta konec tedna prvi pol maraton

Skica startno-ciljnega prostora

V Novem mestu bodo ta konec tedna pod vodstvom uveljavljenega slovenskega tekača Primoža Kobeta izpeljali prvi novomeški pol maraton. V njem se bo preskusilo okoli 450 tekačev, okoli 250 jih je prijavljenih tudi na krajši, rekreativni tek, dolg 6,3 kilometra.

Celotno dogajanje se bo začelo že danes popoldne, ko bodo v centru mesta potekali otroški teki. Najprej je predviden tek malčkov s starši na 100 metrov, nato predšolski tek na 200 metrov, sledili bodo šolski teki na 500, 1000 in 1500 metrov ter srednješolski teki na 2100 metrov. Ob 16. uri se bo mogoče iz Novega trga podati tudi na pohod, ki bo trajal od ene ure in pol do dveh ur in je za vse udeležence brezplačen.

Danes zvečer ob 19. uri bo na Novem trgu potekal veliki koncert, na katerem bodo zbrano občinstvo zabavali Čuki, DMP & Andrej Šifrer ter Help!

Glavnina tekaškega dogajanja se bo seveda odvila v nedeljo, ko bodo ob 10. uri startali polmaratonci in udeleženci rekreativnega teka. Star in cilj bosta v centru, pred Zavarovalnico Sava, prvi polmaratonci pa naj bi v cilj prispeli nekaj po 11. uri.

Kot pravijo organizatorji, so se za 1. novomeški polmaraton odločili, ker v širšem jugovzhodne Slovenije ni podobne tekaške prireditve, ker je 21-kilometrska razdalja primerna za najširši krog tekačev, saj zanjo ne potrebujemo večmesečnih priprav. Menijo tudi, da je tekaška kultura v Novem mestu na sorazmerno visoki ravni, zato si želijo prepoznavne dolenjske tekaške prireditve.

Skica trase.
Maraton

M. A.