V Leku skoraj 20 let napačno obračunavali plače

(vir: Twitter)

V farmacevtskem podjetju Lek so zaposlenim več let napačno obračunavali plače, kar so ugotovili šele na začetku letošnjega leta, so včeraj poročali v oddaji Svet na Kanalu A. 

Oškodovanih naj bi bilo vsaj 3000 zaposlenih, od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, skupna škoda pa naj bi znašala 100 milijonov evrov.

Zaposleni v Leku so bili s tem, da so jim napačno obračunavali plače, seznanjeni šele marca letos. Zaposleni zdaj zahtevajo plačilo za celotno omenjeno obdobje ali vsaj odškodnino, Lek pa jim je ponudil zakonsko obvezno plačilo za petletno obdobje.

V Leku so napako ugotovili, ko so zamenjali izvajalca obračunavanja plač, ki je opravil pregled z revizorjem. Ta je nato ugotovil pomanjkljivosti pri obračunavanju nadomestil za odsotnosti z dela, kot so dopusti, bolniške in druge oblike plačanih odsotnosti, napake pri obračunavanju dodatkov, kot so dodatki za izmensko delo, delo na praznike, dodatki za nočno delo in dodatki za delo v neugodnih delovnih razmerah, so poročali v oddaji.

Kot so še poročali v oddaji, so bile plačilne liste vseh 20 let tako zapletene, da si nihče od zaposlenih ni znal izračunati ali preveriti pravilnosti izračuna plače, kar je z dopisom zaposlenim letos potrdil tudi sindikat.

M. D.